Premazivanje jabuka voskom nije obavezno, ali se vrlo često primenjuje iz praktičnih razloga
Foto: PixabayNa Instagram profilu Efektive podeljen je video koji skreće pažnju na oznaku koju "ne želite da vidite na jabuci".
"Kada počinje brojem četiri znači da je prekrivena pesticidima i voskom", navodi se.
Objava je izazvala dosta reakcija, mnogi su se zapitali čime sve prskaju jabuke da bi lepše izgledale i duže trajale, a neki su istakli da je premazivanje voskom uobičajena praksa. Ali, da li je opravdana i koliko je opasna?
Postoje mnogi razlozi za voskiranje jabuka i nije samo "kozmetika", već ima praktičnu funkciju, posebno kad je u pitanju voće koje se transportuje na duže relacije ili skladišti pre prodaje.
Ovaj proces smanjuje gubitak vode iz ploda, smanjuje rizik od pojave patogena, sprečava propadanje i omogućava znatno duži rok trajanja. Usput čini jabuke estetski privlačnijim, sjajnijim.
Prof. Tomislav Jemrić za Agroklub naglašava kako se jestivi vosak na jabukama primenjuje zavisno od sorte. Jabuka ima svoju prirodnu voštanu prevlaku čija je uloga prvenstveno čuvanje ploda od gubitka vlage, a specifična je za svaku sortu. Za primer uzima zlatni delišes gde, kako kaže, njegova primena ima smisla jer takve sorte imaju prirodnu kutikulu koja nije kompaktna.
"Kod zlatnog delišesa kutikula nije ravnomerna, prepuna je, kada je gledate pod mikroskopom, pukotina, šupljina, mikro otvora. Kada ovakvu jabuku želimo duže da čuvamo, a to znači duže od pet, šest meseci, onda je sa tehnološkog aspekta opravdano prekriti voskom koji će održati svežinu i sočnost", navodi, dodajući da je u tom slučaju s proizvodnog i skladišnog aspekta dodavanje voska opravdano.
Ipak, profesor Jemrić upozorava i na probleme koje može uzrokovati nepravilna upotreba voska. Naime, premazivanje jabuka voskom je sigurno pod uslovom da je vosak odobren, da su postupci ispravni i da se pridržavaju standarda. Ali…
"U mnogim postupcima posle berbe ne poštuje se struka ili bolje rečeno, nema dovoljne nivoe znanja. Tada se sredstva mogu primeniti pogrešno, a tu prvenstveno mislim na neodgovarajuću vrstu voska koja nije prilagođena po svojim svojstvima, a pre svega propusnosti za gasove kiseonik i ugljen dioksid, određenoj sorti jabuke", naglašava dodajući da svaka sorta ima svoj skladišni život, svoj intenzitet respiracije, fiziološka svojstva koja su još i modifikovana faktorima kao što je vreme berbe, odnosno zrelost ploda.
Tad može da se desi da jabuka spolja lepo izgleda, a kada se zagrize, ima ukus na etanol, a i meso jabuke vrlo često postane braon boje.

Iako bezbedan za jelo, vosak nije uvek najprivlačiniji, a Agrocesla daje dva načina da ga uklonite s jabuke.
Prvi je uz pomoć tople vode i meke četke, pri čemu treba da se potrudite da četka bude što mekša kako ne bi oštetila pokožicu. Ako ovo ne pomogne, stavite par kapi sirćeta na krpicu i protrljajte jabuku.
Kad se sve sabere, voskiranje jabuka ima mnogo pozitivnih efekata i preporučuje se da bi plod izgledao bolje i sačuvao svoje osobine duže.
Dobro obavljena primena voska može povoljno uticati i na plod i na njegovu tržišnu vrednost. Ipak, ako ipak želite jabuke koje nisu tretirane na ovaj način, najbolje bi bilo da ih kupujete kod proverenog proizvođača na pijaci.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







