Kako očistiti višekratne boce za vodu? Donosimo tri načina

Ne zaboravite oprati i spoljni deo i dno boce.

26.05.2023. 11:47
  • Podeli:
boce za vodu, pixabay-1664794025685.webp Foto: Pixabay

Postoji li nešto podcenjenije od boce za vodu? Ovaj praktični predmet ide s vama u teretanu, na posao, u trgovinu i u svakodnevnu šetnju psa.

Može biti u vašoj omiljenoj boji i može držati vodu hladnom satima. Ali jedina stvar koju vaša boca vode ne može jeste da se sama opere.

Stručnjaci kažu da bi zaista trebalo da operete svoju bocu vode nakon svake upotrebe. Prema istraživačima Treadmill Reviews, boce za vodu sportista u proseku sadrže 313 499 jedinica koje stvaraju kolonije (CFU) po kvadratnom centimetru. Upoređivanja radi, prosečna igračka za kućnog ljubimca ima samo 2937 CFU po kvadratnom centimetru.

To je puno klica. Osim toga, znamo da je svako toplo, vlažno mesto pogodno za razvoj plesni. Kako biste bili sigurni da pijete iz sigurne, čiste boce, pročitajte savete za čišćenje boca u nastavku.

Tri načina za čišćenje boca za vodu

Neke boce vode mogu se prati u mašini za sudove. Ako je tako, bacite je u mašinu za sudove svaki put kad pokrenete ciklus. Međutim, čak i ako se baza boce može prati u mašini, poklopac možda neće. Ako se vaša boca za vodu ne može prati u mašici, upotrebite ova uobičajena sredstva za čišćenje da obavite posao.

Tečni deterdžent za suđe

Za svakodnevno pranje poslužiće topla voda s deterdžentom. Napunite praznu bocu vrućom vodom i dodajte nekoliko kapi tečnog deterdženta za suđe. Ponovo postavite čep i dobro ga protresite. Voda bi trebala da počne da peni.  Izbacite sapunicu, a zatim upotrebite četku za ribanje boca da dosegnete sve do dna boce.

Ne zaboravite oprati i spoljni deo i dno boce. Nakon što završite s ribanjem, isperite bocu u toploj vodi, a zatim je ostavite da se temeljno osuši. Oribajte i poklopac iznutra i izvana, obraćajući posebnu pažnju na otvor ili nastavak za usta. Isperite ga i osušite.

Sirće

Sirće je omiljeno sredstvo za čišćenje. Koristite ga za čišćenje boce s vodom tako što ćete je do pola napuniti sirćetom, a od pola vodom. Vratite poklopac i nekoliko puta protresite i ostavite da stoji preko noći.

Sledeći dan obavezno temeljno isperite i bocu i poklopac toplom vodom kako biste uklonili ostatke sirćeta. Ostavite ih da se osuše. Ovo je posebno dobar način za čišćenje boce za vodu od nerđajućeg čelika.

Soda bikarbona i izbeljivač

Za prljavštinu i plesan koje je teško očistiti, razmislite o čišćenju boce s vodom i izbeljivačem. Pomešajte kašičicu izbjeljivača sa kašičicom sode bikarbone u boci s vodom. 

Ostatak napunite vodom, piše Better Homes&Gardens.

Ostavite bocu s vodom da odstoji preko noći, a zatim je ujutru temeljino isperite toplom vodom. Ako se  boca može prati u mašini, predlažemo da je pustite kroz ciklus, a zatim ostavite da se osuši.

 

  • Podeli: