Kako pravilno oprati borovnice

Važno je da borovnice budu oprane na pravi način zbog pesticida

06.08.2024. 17:05
  • Podeli:
Borovnica shutterstock_321102602-64ee0654c53f4.webp Foto: Shutterstock

Danas je teško naći voće i povrće, pa čak i borovnicu, koja nije tretirana pesticidima, fungicidima i insekticidima, koji pomažu da se poveća otpornost useva, poboljša njihov izgled i produži rok trajanja.

Dok banane i citrusi imaju zaštitnu ljusku, borovnice su potpuno izložene spoljnim uticajima, jer nemaju prirodnu zaštitu. Zbog toga je još važnije da ih temeljno očistite pre jela.

Zašto je potrebno oprati borovnice?

Preporučuje se da se sve vrste bobičastog voća, uključujući i borovnice, dobro operu. Ovo uklanja nečistoće, bakterije i hemijske ostatke koji mogu biti na površini voća. Ovo važi bez obzira da li su borovnice organske, kupljene na pijaci, u prodavnici ili ih je kod kuće uzgajao komšija. U svakom slučaju, važno je pravilno ih pripremiti za konzumaciju.

Kada i kako pravilno oprati borovnice?

Kada se borovnice donesu kući, ne preporučuje se da ih odmah perete, osim ako ne nameravate da ih odmah pojedete. Bolje ih je držati u frižideru i oprati neposredno pre jela. Kada dođete kući, dobra je ideja da pregledate borovnice i uklonite one koje su vidljivo trule ili oštećene. Ovo sprečava da se kvarenje proširi na ostatak voća. Pranje borovnica pre čuvanja u frižideru može povećati vlažnost, što skraćuje njihov rok trajanja.

Proces pranja borovnica

Pravilno pranje borovnica je ključno za uklanjanje prljavštine i mikroorganizama. Proces je jednostavan, ali zahteva malo pažnje. Prvo, nežno operite borovnice pod hladnom tekućom vodom. Preporučuje se da ih stavite u cediljku i lagano promešajte prstima kako bi voda ravnomerno tekla kroz sve plodove. Ovaj postupak ponavljamo dok se ne uverimo da su borovnice potpuno čiste.

Nakon pranja, važno je nežno osušiti borovnice. Možemo koristiti čistu krpu ili papirne ubruse da nežno upijemo višak vode. Sušene borovnice su tada spremne za trenutnu konzumaciju ili se mogu čuvati u frižideru.

Borovnice su osetljive na vlagu, pa ih ne treba čuvati u zatvorenim posudama bez odgovarajuće ventilacije. Najbolje ih je čuvati u otvorenim ili blago poklopljenim posudama, što omogućava cirkulaciju vazduha i sprečava nakupljanje vlage.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()