Najbrži put do idealne linije: Rešenje viška kilograma je u jednoj vrsti brašna verovali ili ne

Vrlo brzo ćete primetiti razliku u kilogramima

18.05.2025. 10:24
  • Podeli:
dijeta mršavljenje gubitak kilograma kilaža debljanje shutterstock-66cde71307ef8.webp Foto: Shutterstock

Ako pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu.

Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna lekovita svojstva i odlična je zamena za belo brašno.

Stručnjaci smatraju da je laneno brašno zdravije i efikasnije od semenki lana, pa je preporučljivo da semenke sameljete u električnom mlinu za kafu pre konzumiranja.

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora.

Takođe može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25 odsto, od čega 12 odsto čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava creva su put do ravnog stomaka.

Laneno brašno deluje laksativno, te tako čisti creva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

Dvadeset pet odsto lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno snabdeva organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.

Lanene semenke najbogatiji su prirodni izvor lignana - supstanci biljnog porekla koje imaju niz lekovitih svojstava. Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji izuzetno pozitivno deluju i na zdravlje mozga.

Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u ishrani:

  • dodajte kašiku lanenog brašna u doručak
  • kod pripreme soseva, dodajte kašiku lanenog brašna
  • pomešajte kašiku lanenog brašna sa 25 mililitara kefira ili jogurta
  • dodajte malo lanenog brašna u testo za hleb ili kolače

S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvek konzumirati s puno tečnosti.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()