Orasi su čest sastojak kolača, pita i drugih slatkiša. Ali, šta da radite kada shvatite da su oni koji imate gorki?
Nema kvalitetnih kolača i torti bez oraha, ali ni zdrave grickalice. Ali može da se dogodi da orasi koje ste kupili budu gorki. Nema razloga da ih bacite. Postoje načini da izvučete gorčinu iz njih i vratite im lep ukus, pod uslovom da nisu gorki zato što su se pokvarili ili nisu dobro skladišteni.
Jezgra oraha stavite u duboku posudu i sipajte u nju vodu sobne temperature da ih pokrije. Isperite ih, a zatim sipajte novu vodu. Ponovite postupak nekoliko puta. Kao rezultat, film sa oraha će biti uklonjen, a on stvara gorčinu.
Ako ne želite da ih ispirate više puta vodom, zagrejte vodu u šerpi do ključanja, sklonite sa šporeta i stavite u nju orahe. Ostavite da stoje pola sata, pa ih procedite, osušite i koristite za kolače i torte.
Drugi način je da orahe stavite u tiganj i zagrejete ih na ringli, na tihoj vatri. Mešajte da se zagreju sa svih strana. Na ovaj način, ne samo da se uklanja sloj koji daje gorčinu, već orasi dobiju malo drugačiji ukus, još lepši za torte i kolače.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.