Kiseonik, toplota i svetlost ubrzavaju propadanje ove fantastične namirnice
Maslinovo ulje je nezamenjiv saveznik u kuhinji, ali da li ste znali da ne treba da ga čuvate predugo? Stručnjaci otkrivaju kako prepoznati da je ulje pokvareno, ali i kako ga iskoristiti na praktične načine kada više nije za jelo.
Stručnjaci kažu da bi bilo pogrešan da čuvate maslinovo ulje za neku "posebnu priliku". Kvalitetno maslinovo ulje, naročito ekstra devičansko maslinovo ulje, najbolje je konzumirati u roku od nekoliko meseci - kiseonik, toplota i svetlost ubrzavaju njegovo propadanje, zbog čega flašu ne bi ni trebalo držati pored šporeta.
Ako se pitate kako zapravo prepoznati da je vaše maslinovo ulje pokvareno, čini se da postoje četiri karakteristična mirisa na koja bi trebalo obratiti pažnju.
Prema portalu Healthline, ekstra devičansko maslinovo ulje užegne za otprilike godinu dana, dok standardno maslinovo ulje može trajati do 18 meseci nakon kupovine.
„Nakon tih rokova, maslinovo ulje može razviti opore ili gorke note koje će se u vašem kuvanju manifestovati na način koji vam možda neće prijati“, navode.
Mali gutljaj sumnjivog ulja može vam pomoći da utvrdite da li je još uvek dobro ili ne. Sveže ekstra devičansko maslinovo ulje trebalo bi da ima ukus trave, voća i svežine, navodi Severnoameričko udruženje za maslinovo ulje (NAOOA), a može izazvati i blago peckanje u grlu.
Ako ipak ne želite da probate ulje, možete se osloniti na svoj nos kako biste bili sigurni.
„Ekstra devičansko maslinovo ulje može imati arome sveže pokošene trave, voća ili začinskog bilja, između ostalog“, saopštili su iz NAOOA.
„Pokvareno ulje miriše na voštane bojice, mokar karton, piljevinu ili premaz za drvo“.
Teško je suočiti se s bacanjem „tečnog zlata“, naročito s obzirom na to koliko je maslinovo ulje trenutno skupo.
Međutim, sajt posvećen maslinovom ulju, Olive Oil Season, ističe da bacanje nije uvek neophodno.
Pokvareno maslinovo ulje može poslužiti za osvežavanje drvenih i kožnih površina, a može se koristiti i kao sredstvo za omekšavanje kože.
Takođe, od užeglog maslinovog ulja možete napraviti odličnu bazu za domaći sapun - samo ga nemojte koristiti u pripremi večere.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.