Pravi med se ne proizvodi u fabrikama
Med je pun hranljivih materija, ukusan je za jelo, a odlična je priprodna zamena za šećer.
Postoje mnoge zdravstvene prednosti meda, a lako se može dodati u bilo koje jelo kao preliv, recimo za voćne salate, sladolede ili kao namaz, a super je i kao marinada za meso.
Nekada se znalo, kada odete da kupite med, tu nema dileme, u pitanju je pravi, ali danas na pijaci i u prodavnicama često možete da nađete i lažni.
Da bi povećali zaradu, proizvođači meda razblažuju svoj proizvod brašnom, sirupom ili melasom, a ako stvarno želite da osetite efekte džema, onda izaberite pari, a sa vam smo podelili savete koji će vam pomoći da ga prepoznate.
Organski i prirodni med se obično naziva čistim medom.
Međutim, nije uvek moguće utvrditi da li je med čist samo gledanjem.
Prirodni med prave samo pčele i kada se ove pčele hrane samo organski uzgojenim cvećem, med koji su proizvele se klasifikuje kao organski.
Lažni med sadrži aditive uključujući kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili skrob osim cvetnog nektara.
Kada kupujete med, uvek prvo proverite etiketu, jer pored ona je prvi pokazatelj da li je med pravi.
Bacite pogled na logo i na brend, kao i na sastojke.
Na etiketi ne sme da stoji ništa sem mesa, bez aditiva i aroma.
Dodajte kašičicu meda u čašu tople vode.
Ako je med čist, onda će potonuti na dno čaše kao grudvica ili se zalepiti za kašiku kada se mešavina meša.
Ako je med lažni, on će se rastvoriti u vodi.
Stavite kap meda na palac.
Ako se širi ili prospe, onda je lažan.
Čist med je guste teksture i ostao bi netaknut na prstu.
Dodajte 2-3 kapi sirćeta u med i dobro promešajte.
Ako se zapeni u roku od 2-3 minuta, onda proizvod koji ste kupili sadrži aditive.
Stavite kap meda na parče maramice.
Znaćete da je lažni ako maramica upije med i ostavi vlažan trag ili žig na maramici.
Ako namažete čist med na hleb, on će se stvrdnuti za nekoliko minuta.
S druge strane, kriška hleba ostaje mekana ako u medu ima bilo kakvih aditiva.
Čist med ima prirodnu tendenciju da kristalizuje tokom vremena zbog prisustva glukoza oksidaze, enzima koji uklanja vodu/vlagu iz meda.
Lažni med ne postaje gust kada se čuva.
Kada se med pomeša sa umućenim žumancetom, ono deluje kao da je proprženo.
Lažni med nema ovaj efekat.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.