Razmislite dva puta pre nego što bacite ulje iz konzerve s tunjevinom
Ako ste ljubitelj tunjevine u ulju iz konzerve, verovatno ste često sipali višak tečnosti iz konzerve niz odvod ili je bacili u kantu za smeće. Međutim, umesto da ga se rešite, možete iskoristiti ostatke ulja od tunjevine za prženje crnog luka. Takođe, možete koristiti ovo ulje za prženje jaja i drugih obroka.
Kada koristite ovu tečnost kao zamenu za uobičajene opcije masti, kao što su puter ili maslinovo ulje, dobićete ukusniji ručak. Dok tunjevina leži u ulju u konzervi, ukusi ribe daju ulju slani ukus.
Nema ograničenja u tome kako ćete luk iseći za ovaj trik. Možete ga iseckati, iseći na kockice ili ostaviti u dugim trakama – uvek ćete dobiti onaj nagoveštaj slankaste arome. Kada skinete luk sa vatre, ovaj ekstra aromatični luk može se dobro uklopiti u sendvič, kao sastojak u drugim receptima kao što su sosovi, ili ga možete jednostavno jesti takvog kakav jeste – bez dodataka.
Konzerva tunjevine ne dolazi sa mnogo ulja, obično samo nekoliko kašičica. Dakle, to je često savršena količina za prženje povrća, mada možete da je razblažite drugim uljem ako vam treba više. Samo imajte na umu da će, ako to uradite, ukus tunjevine takođe biti razblažen, čineći aromu mnogo suptilnijom.
Još jedna stvar koju treba napomenuti jeste da ne dolazi sva tunjevina upakovana u istu vrstu ulja. Iako će glavna nota ukusa, bez obzira na vrstu, biti slani ukus ribe, vrsta ulja i dalje može uticati na vaše kuvanje. Neke od najčešćih vrsta ulja u kojima ćete naći tunjevinu su biljno, sojino, suncokretovo i maslinovo ulje.
Maslinovo ulje može dati više puterast, travnati ukus, dok su sojino i biljno ulje neutralniji i omogućavaju da se ukus slane infuzije tunjevine više istakne.
Ulja ne možete koristiti samo od tunjevine – i druge konzervirane ribe često dolaze upakovane u ulje. Poput tunjevine, tečnosti će dati supilan ukus koji može da prodre u vaš luk.
Na primer, dagnje u konzervi imaju slatki, blago slatki, zemljani ukus. Kada ih kupite upakovane u ulje, hranu koju pržite možete uliti sa tim ukusnim notama.
Drugi izbor bi mogli biti konzervirani inćuni. Ova vrsta ribe ima primetnu aromu umami, a ulje u kome se čuva može dati zemljani, slani pun ukus luku i drugoj prženoj hrani.
Još jedan sličan izbor mogu biti sardine u konzervi, koje takođe imaju prilično slan, umami ukus.
Možete se čak i poigrati upotrebom ulja iz konzervirane skuše. Skuša već ima prilično jaku aromu, a ulje je blag izbor ako želite nešto neutralnije. Bez obzira da li se držite ulja od tunjevine ili idete na nešto drugo, ako imate pri ruci riblje konzerve, razmislite dva puta pre nego što sipate tu tečnost u odvod!
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.