Oprez prilikom kupovine tune: Znak na konzervi ukazuje da je ulovljena na radioaktivnom području

Tuna iz konzerve deo je svakodnevnog jelovnika, a da li gledate oznake na konzervi koje ukazuju na poreklo te ribe?

20.09.2023. 13:39
  • Podeli:
shutterstock_1886586043 Tunjevina, Tuna, konzervirana hrana-650ad89099122.webp Foto: Shutterstock

Čak i da gledate, verovatno vam nisu dovoljno poznate oznake ribolovnih područja navedene na etiketi.

Na svom Tviter profilu, udruženje potrošača Efektiva dalo je primer tunjevine koja se može kupiti u srpskim prodavnicama, a na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja koja su obeležena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.

„Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kom je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obeležena crvenim slovima, kao posledica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se desilo pre 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radiokativne vode u more, traju i danas. Da, pretpostavljamo da je ova riba proverena od strane nadležne Uprave za veterinu, koja je odobrila stavljanje u promet. Međutim, pre samo par nedelja smo imali situaciju da se voće, proizvedeno u Srbiji, vraća sa granica EU, zbog povišenih sastojaka koji štete zdravlju…“, naveli su iz Efektive.

U ovom slučaju problematične oznake su FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja.

Rafovi marketa puni su ribljih proizvoda iz različitih krajeva sveta, a kada je reč o „divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gde je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja). Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). 

Ovo je veoma važno, jer vam daje informaciju da li je riba uhvaćena u zoni zračenja. Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana.

Pogledajte još neke oznake na koje biste mogli da naletite i koju informaciju nose.

FAO 21 – severozapadni Atlantik

FAO 27 – severoistočni Atlantik

FAO 27. III d = Baltičko more

FAO 31 = Centralno-zapadni Atlantik

FAO 34 = Centralno-istočni Atlantik

FAO 37.1, 37.2 u 37.3 = Sredozemno more

FAO 37.2.1 = severni deo Jadranskog mora (ribolovno područje slovenačkih ribara)

FAO 37.4 = Crno more

FAO 41 – Jugozapadni Atlantik

FAO 51 i 57 – Indijski okean

FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean

FAO 48, 58, 88 – Antarktik

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()