Strepite od gojenja tokom posta? Ovo su ključni saveti da do toga ne dođe

Božićni post donosi značajnu promenu u načinu ishrane

29.11.2024. 15:28
  • Podeli:
pravoslavni post hleb i voda pixabay-67475867b3b2f.webp Foto: Pixabay

Posle višemesečnog uobičajenog načina ishrane, sa dosta mesa i mlečnih proizvoda, prelazi se na ishranu koju čine voće, povrće, žitarice i riba. 

Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne, začinjene hrane, ali mnogi zbog takvog načina pripreme hrane i izbora namirnica nemaju nakon obroka osećaj sitosti. Tada se vrlo često povećava unos hleba, testenine, džema, koštunjavog i suvog voća i post može da se završi čak i sa nekoliko kilograma viška. 

Da bi se sprečilo da do toga dođe, obroci moraju biti redovni, umereni i raznovrsni. 

Umesto da dan započnemo slatkim, posnim pecivom ili hlebom sa džemom, možemo jesti ovsene, ražane, speltine pahuljice, kašu od polbe, ovseni griz, proso i uz dodatak badema, voća i cimeta možemo da dobijemo ukusan obrok koji može da nas zasiti. 

I u ovom zimskom periodu dostupno nam je raznovrsno voće i povrće koje nam u postu, sa žitaricama i ribom, čine osnovu ishrane. Jabuke, mandarine, pomorandže sa visokim sadržajem vlakana i vitamina C, uz manju količinu orašastih plodova, mogu da čine užinu tokom dana. 

Povrće možemo grilovati ili ispeći u rerni sa malo maslinovog ulja i začinima ili napravizi salatu uz ribu ili crni hleb, to je idealno za ručak ili večeru. 

U salate ili pahuljice možemo dodati semenke bundeve koje zbog svog sadržaja vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa imaju značajnu hranljivu vrednost. Ne smemo zaboravizi kelj, spanać, blitvu, karfiol, a nezaobilazne su i zelena i kupus salata, salata od celera, cvekle, šargarepe i sa malo maslinovog ulja koje nam mogu biti izbor za još laganiju večeru. 

Za jedan obrok se mogu uvesti potaži ili supe, za čiju pripremu taman možemo koristiti dostupno povrće.

Za vreme posta treba voditi računa o unosu proteina i kalcijuma, s obzirom na to da u ishrani nisu zastupljeni meso, mleko i mlečni proizvodi. Dva do tri puta nedeljno jedite ribu, mahunarke poput pasulja, sočiva i leblebija, koje možete unositi i u kombinaciji sa žitaricama. 

Izvor kalcijuma su susam, koji možete staviti u salate, sa tunjevinom, lososom i u ovsenim pahuljicama. Tu su i danas popularna takozvana biljna mleka od kojih su mnoga obogaćena kalcijumom i vitaminima. Kod konzumacije ovih vrsta napitaka treba voditi računa i o količini šećera koju mogu da sadrže. 

U toku posta imamo veliki izbor namirnica od kojih možemo da napravimo zdrav i ukusan obrok. Princip pravilne ishrane koji se odnosi na pravilan raspored obroka može nam pomoći u održavanju osećaja sitosti, telesne mase i zdravlja. Nedoumice oko izbora namirnica kojima će se uneti svi potrebni hranljivi sastojci, rasporedu obroka, da li zdravstveno stanje ili godine dozvoljavaju način ishrane u postu, mogu da otklone lekari Savetovališta za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije, savetuju iz Batuta,

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()