Banane imaju raznovrsna dobra svojstva
Verovatno ste znali da su banane dobar izvor kalijuma. Ali, one su mnogo više od toga i dijetetičari sada otkrivaju koje sve koristi možete da imate od ovog omiljenog tropskog voća.
Istraživanja ukazuju da, piše magazin Helti, banana ima izvanredan broj nutritivnih prednosti. One sadrže antioksidante koji jačaju imunitet i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, dobre su za san, jer imaju triptofanon i melatonin. Bogate su vlaknima koja usporavaju varenje i duže vas drže sitim.
Istraživači iz Australije su 2021. pregledali više od 50 prethodnih studija kako bi bolje razumeli kako gastrointestinalni sistem utiče na naše opšte zdravlje. Oni su otkrili važnost uravnoteženog mikrobioma koje podstiču probiotici.
Ali ne možete samo konzumirati probiotike svaki dan. Ovim zdravim bakterijama je takođe potrebna ishrana — i tu dolazi hrana poput banana.
"Banane su veoma bogate vrstom vlakana koja se zove rastvorljiva vlakna, a koja su vrsta prebiotika", kaže Seli Tvelman, registrovani dijetetičar.
Prebiotici su hrana koju ove dobre crevne bakterije koriste za obavljanje čitavog niza zdravih aktivnosti, igrajući važnu ulogu u funkcijama kao što su varenje i regulacija imunološkog sistema.
"Naš gastrointestinalni trakt je zapravo osnova za sve naše zdravstvene sisteme“, objašnjava Tvelman, navodeći da ako se dobre bakterije crevnog mikrobioma ne nahrane prebioticima, one će izumreti i stvoriti neravnotežu crevnih bakterija što dovodi do hroničnih stanja kao što su inflamatorna bolest creva, gojaznost, dijabetes i rak.
Hranjenje crevnog mikrobioma takođe utiče na bolje mentalno zdravlje.
Emili Klermont, dijetetičar, kaže da postoji sve veći broj istraživanja koja otkrivaju blisku, dvosmernu komunikaciju između našeg mozga i creva.
"Istraživači sugerišu da promjene u mikrobiomu creva mogu da modifikuju komunikaciju sa mozgom", kaže on.
Banane ublažavajući upalu, rastvorljiva prebiotička vlakna voća mogu pomoći u ublažavanju zatvora – uobičajenog krivca za neprijatno nadimanje.
Visok nivo kalijuma u banani takođe pomaže vašim bubrezima da isperu višak vode i soli iz vašeg organizma, podstičući diuretički efekat koji smanjuje zadržavanje vode i nadimanje.
"Kalijum takođe pomaže bubrezima da održe dobar krvni pritisak", kaže Tvelman.
To je zato što previše vode i soli opterećuje zidove naših arterija.
Kao prebiotičko vlakno, banane hrane dobre bakterije u crevima i promovišu zdravo varenje kako bi vam pomogle da izgledate i osećate se najbolje.
Ipak, postoji više u održavanju zdravog mikrobioma od konzumiranja čokoladnih smutija od banane ili hleba od banane koji je odobrio dijetetičar.
Našim crevnim bakterijama je takođe potrebna izbalansirana ishrana, tako da stručnjaci kažu da treba da budete sigurni da jedete čitav asortiman hrane bogate vlaknima.
Pored banana, prebiotici se prirodno nalaze u velikom broju povrća, voća i celih žitarica - tu spadaju luk, beli luk, jabuke, špargle, maslačak i artičok, prenosi RTCG.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.