Tri misli koje treba da imate na umu tokom teških vremena

Pomažu vam da postanete bolja verzija sebe i da se suočite sa krizama i problemima!

17.03.2023. 19:43
  • Podeli:
Misli (1)-63eb301dc3039.webp Foto: Pixabay

Život je pun dinamike, poput rolerkostera koji nas nosi u visine i spušta na dno, ali do nas je da li ćemo se plašiti, voziti se zatvoritih očiju i očajavati, ili ćemo naučiti kako da uživamo u vožnji. Promene se stalno dešavaju iznenada, ništa nije večno u ovom svetu, ni statično.

Sve se stalno menja u životu, a i sposobnost da se prilagodite spoljašnjim promenama je najvažnija za opstanak, već i za blagostanje. Čak i kada život ne donosi najlepše vesti, morate biti u stanju da ostanete stabilni i svoji.

Preterana samokritika

– Najizazovnije što možete da uradite jeste da se u teškim i izazovnim trenucima zaključate u četiri zida, upuštajući se u neobuzdanu samokritiku. Umesto da sebe dodatno mučite, preispitujete, stavljate na “optuženičku klupu”, pokušajte da izolujete iskustvo od neke negativne situacije. Osvestite da se sada događa nešto negativno, a zatim to postepeno oslobađajte. Neće se dogoditi tokom noći, ali svakodnevnim radom na sebi, otpuštate sve i isceljujete svoje biće postepeno. Ovo je lek, a samokritika može biti otrov.

Čovek troši istu količinu energije da bi sebe učinio nesrećnim ili srećnim

– Naravno, treba da proživite ono što vam se dogodilo. Osvestite sve događaje, emocije, promene.U ljudskoj prirodi je da se nekad oseća tužno, nezadovoljno, ljuto – i to treba osvestiti i proživeti. Ipak, ne treba da se “utapate” u ovakvim osećanjima i ostajete zarobljeni u njima. Postepeno menjajte emocionalne i misaone obrasce, proživite tugu, ali odlučite da ona nije vaš način života. Umesto da svu svoju energiju posvećujete neprijatnim osećanjima, vi je usmerite na sreću, an ono lepo, na stvari na kojima ste zahvalni.

Posle nekog vremena situacija će se smiriti

 Nagle promene u životu mogu da nas uznemire. Kada nas pogode životne oluje, teško je da se vratite u stabilan položaj. Ako se nađete u ovoj poziciji, podsetite se da je ovo samo jedna od stanica na vašem putovanju. Osvestite da samo vi možete uticati na to kakav ćete život i budućnost imati. Posle nekog vremena, možda ćete primetiti da ova oluja i nije toliko strašna kakva vam se činila na početku. To su samo detalji u mozaiku života – vi ih možete promeniti!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()