Dok mnogi biraju dodatke ishrani, folnu kiselinu možete dobiti i kroz prirodne izvore
Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, često je prvi izbor u preporukama za trudnice, ali njena važnost proteže se na sve starosne grupe.
Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u radu nervnog sistema, pomaže u stvaranju novih stanica i sprečava brojne bolesti.
Dok mnogi biraju dodatke ishrani, folnu kiselinu možete dobiti i kroz prirodne izvore.
Evo namirnica koje će vašem telu obezbediti potrebne nivoe ovog vitamina. Prirodni izvori folne kiseline obuhvataju široku paletu lako dostupnih namirnica.
Soja i semenke suncokreta prednjače s više od 200 mikrograma folne kiseline na 100 grama.
Leblebija je takođe bogata ovim vitaminom s oko 180 mikrograma po porciji, a isto važi i za tamnozeleno povrće poput blitve i spanaća.
Orašasti plodovi, uključujući bademe, kikiriki i lešnike, takođe sadrže folnu kiselinu, i to oko 100 mikrograma po porciji.
Ove namirnice čine savršeni dodatak ishrani za sve koji žele povećati unos folne kiseline na prirodan način, prenosi Index.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.