I ne slutite šta "propuštate"
Foto: ProfimediaVećina ljudi bez žaljenja baca koru narandže i limuna, a da uopšte ne zna za njihova neverovatna svojstva.
Ovaj naizgled otpad sadrži eterična ulja i organske kiseline koje mogu rešiti desetak svakodnevnih problema, javlja dopisnik Hir Njuz.
Sve što treba da uradite jeste da osušite koru na sobnoj temperaturi ili u dehidratoru kako biste dobili prirodno sredstvo za čišćenje i aromatizaciju.
Mlevena kora može se dodati domaćim pastama za čišćenje kako bi im dala antibakterijska svojstva i svežu aromu.

Citrusni prah posebno je dobar za uklanjanje kamenca na slavinama i staklenim površinama u kupatilu. Kiseline nežno otapaju mineralne naslage bez grebanja premaza, za razliku od agresivnih hemikalija.
Da biste pojačali efekat, pomešajte koru sa malom količinom sode bikarbone i razredite vodom do konzistencije gustog kiselog mleka. Ova pasta pogodna je za čišćenje kuhinjskih sudopera od nerđajućeg čelika – oni doslovno počinju da sijaju.
Osušene kore možete koristiti kao prirodni miris za ormane i frižider tako što ćete ih staviti u platnene vrećice. Efikasno upijaju neprijatne mirise ostavljajući za sobom suptilan trag citrusa.
Ova metoda pretvara otpad u vredan resurs, čime se štedi novac za kupovinu specijalizovanih proizvoda.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







