Šta kada vam umre saputnik na putu? Ako preskočite jedan ključan korak to može postati ozbiljan problem

Iz MIP-a daju savete kako biste na što efikasniji i bezbolniji način razrešili novonastalu neprijatnost

23.06.2024. 21:41
  • Podeli:
let avion pixabay-65f02284e8358.webp Foto: Pixabay

Sezonu godišnjih odmora mnogi će iskoristiti da otputuju, možda i van granica zemlje. Iz MUP-a apeluju na građane da pre puta provere stanje na graničnim prelazima kako bi izbegli gužve i višesatno čekanje u koloni. Iz Ministarstva spoljnih poslova istovremeno daju savete građanima šta je potrebno pre polaska na put proveriti, te poneti da biste izbegli neprijatnosti na graničnom prelazu.

Iako se svi raduju putovanju, nažalost, moguće je da dođe do različitih nepredviđenih neželjenih situacija u kojima je potrebno blagovremeno i na pravi način reagovati, pa iz MIP-a imaju savete kako biste na što efikasniji i bezbolniji način razrešili novonastalu neprijatnost.

Ukoliko tokom putovanja nastupi smrt osobe sa kojom putujete potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć zemlje u kojoj se nalazite i policiju kako bi što pre bio obavljen uviđaj.

Preporučljivo je naći pasoš preminulog kako bi bio ustanovljen identitet.

"Ukoliko je pasoš iz bilo kog razloga nedostupan ili je uništen, obezbedite da rođaci ili prijatelji najbržim putem dostave kopije dokumenta preminulog", savetuju iz ministarstva.

U roku od 24 sata od smrtnog slučaja, trebalo bi obavestiti kol-centar osiguravajućeg društva kod koga je preminuli bio osiguran, što je od velike važnosti zbog pokrivanja troškova prenosa posmrtnih ostataka i naknade štete kada su za to ispunjeni uslovi.

"Ukoliko ste putovali sa turističkom organizacijom, njihov tur-operater na lokaciji bi o svemu trebalo što pre da bude obavešten, a može da bude od velike pomoći jer poznaju lokalne službe i njihova pravila", dodaju iz ministarstva.

U slučaju da preminuli nije imao putno osiguranje ili se prema osiguravajućem društvu nije reagovalo na vreme, takva situacija postaje ozbiljan problem za porodicu, jer svi troškovi padaju na teret porodice.

"Odmah treba obavestiti najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo koje će dati detaljnija uputstva po pitanju organizacije transporta, kontakta sa pogrebnim preduzećem i potrebne dokumentacije za transport posmrtnih ostataka", navode iz Ministarstva spoljnih poslova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()