Koliko god meda kupili, nema greške, jer je to jedina namirnica koja nema rok trajanja
Omiljena poslastica, lek, u drevna vremena sredstvo za plaćanje... Verovatno pretpostavljate da govorimo o medu.
Nesumnjivo jedan od najzdravijih, ali i jedan od proizvoda koji prati najviše predrasuda. Šta su mitovi, a šta istine o tom pčelinjem proizvodu proverili smo, gde drugo nego na sajmu meda.
Tegla, dve, tri, pet neko i po 10 , ali jedno je sigurno - sa sajma meda niko nije izašao praznih ruku.
Koliko god meda kupili, nema greške, jer je to jedina namirnica koja nema rok trajanja. U Tutankamonovoj grobnici pronađen je jestiv med star više od 3000 godina. Dakle, dobro zatvoren u staklenoj tegli i ako se čuva na tamnom mestu može da dočeka i vaše potomke, doduše do tada će verovatno promeniti agregatno stanje.
"Kristalizacija je odlika kvaliteta meda, svaki prirodan med mora da kristališe, neki pre, neki kasnije. Najduže bude tečan bagremov med, do godinu dve, ostale vrste pre kristališu", objašnjava nam pčelar Ratko Milojković.
Da bi se dobio kilogram meda, pčela mora da sakupi i preradi nektar iz najmanje tri miliona cvetova. Verovatno je to razlog zbog kog neodgovorni prodavci u proizvodnji koriste dodatke.
Najnovije istraživanje je pokazalo da čak 80 odsto meda na tržištu, nikada nije bilo ni blizu pčela.
"U marketima med koji i ima malu cenu ne može da bude pravi za 500 dinara, sami znate da su skočile sve cene, nafta, tako da kupujte med od vaših pčelara", savet je pčelara Marka Anđelkovića.
Iako je teško, postoje načini da se veštački med prepozna.
"Dokle god ima u kašičici meda, dok curi med da se nit ne prekida, čim se prekida znači da ima neki dodatak vodu ili tako nešto", objašnjava za UNU Anđelković.
Ako želite da iskoristite sve kvalitete meda, način konzumacije je vrlo važan.
"Stari ljudi kažu da med treba jesti drvenom kašikom, svakako nije pogrešno, ali može i sa modernim escajgom, samo da nije aluminijumski", otkriva nam trik pčelar Milojković.
Neko voli bagremov, neko livadski, planinski ili voćni, ali prodavci i kupci su se složili u jednom - najbolji med je prirodan med. Da je med koristan za zdravlje zna se od davnina, a mi smo zlatu iz tegle pronašli još jednu namenu.
"Preskačete doručak, hoćete da smršate, pojedete kafenu kašiku meda, dva sata niste gladni. Odnosno supena kašika u mlaku vodu i dva sata ne morate da jedete", kaže pčelar Anđelković.
Stara poslovica kaže - koristite med kao hranu da ne bi kasnije morali da ga koristite kao lek.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.