Piju, na boga ne misle: Britanke na vrhu svetske liste u konzumaciji alkohola

Doktor Ričard Pajper rekao je alkohol prouzrokuje previše štete na Ostrvu

08.11.2023. 20:03
  • Podeli:
pivo, pijanstvo, devojka, kafić, alkohol - foto pixabay-654bb0d04594c.webp Foto: Pixabay

Žene u Velikoj Britaniji su na vrhu svetske liste kada je reč o konzumiranju alkoholnih pića, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U pomenutoj studiji upoređivana je potrošnja alkohola u 33 zemlje, a kada je reč o Britankama istraživanja govore da 26 odsto njih pije najmanje šest alkoholnih pića u jednom intervalu najmanje jednom mesečno, preneo je Gardijan.

Međutim, kod britanskih muškaraca taj rezultat mnogo je veći i iznosi 45 odsto.

Kada je reč o kombinaciji oba pola, Ujedinjeno Kraljevstvo je ukupno rangirano na trećem mestu sa Luksemburgom na rang listi opijanja, iza Rumunije i Danske.

S tim u vezi, izvršni direktor organizacije "Alkohol čejndž UK" doktor Ričard Pajper rekao je "alkohol prouzrokuje previše štete u Britaniji", što se, kako kaže, ipak može u "potpunosti eliminisati".

"Postoji ogromna potreba da vlada uvede mere za koje znamo da će smanjiti štetu od alkohola i spasiti živote, kao što su odgovarajuća kontrola marketinga alkohola i njegovo jasnije označavanje, navodi Pajper.

Izveštaj OECD-a je takođe otkrio da odrasli u Velikoj Britaniji češće kažu da puše u poređenju sa drugim zemljama, ali uprkos tome imaju nižu stopu pušenja od prosečne.

Trenutno samo je 12,7 odsto pušača u Velikoj Britaniji, u poređenju sa prosekom OECD-a od 16 odsto. Međutim, skoro jedna od 20 odraslih osoba (4,9 odsto) rekla je da redovno puši, u poređenju sa prosekom od 3,2 odsto.

Izveštaj je takođe otkrio da Britanija troši više na zdravstvenu zaštitu od upoređenih zemalja, ali ima manje bolničkih kreveta i dijagnostičkih alata, a i manje plaća medicinske sestre.

Velika Britanija troši više od proseka na resurse zdravstvenog sistema, što je u 2022 iznosilo 11,3 odsto BDP-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()