Šta pokreti i položaj tela govore o nama: Oni ne mogu da 'slažu'

Stručnjaci tvrde da telo uvek govori istinu, jer njim upravlja naša podsvest

17.09.2023. 21:03
  • Podeli:
shutterstock_1437652364  Gestikulacija, pokreti-650710013dc92.webp Foto: Shutterstock

Položaj tela, pokreti i gestovi ne mogu da sakriju laž, bez obzira na to koliko mi bili vešti na rečima u prikrivanju istine. 

Psiholozi i sociolozi tvrde da poruke koje šaljemo telom imaju većeg uticaja od onoga što govorimo i od njih zavisi ne samo lični nego i poslovni uspeh. Prema nekim istraživanjima, više od 80 odsto informacija možemo saznati o nekome posmatrajući kako se ponaša. Za uspeh na poslu važno je uskladiti i verbalnu i neverbalnu komunikaciju i čitati signale koje telo šalje.

Stručnjaci tvrde da telo uvek govori istinu, jer neverbalnim delom, koji čini 80 odsto komunikacije, upravlja podsvest. Upoznajte neka značenja koja prenosimo iz knjige "Poruke bez reči".

Gledanje u oči nije samo stvar zaljubljenosti, već i poštovanaja sagovornika

Gledanje u oči - poštovanje

Prilikom razgovora važno je uspostaviti kontakt očima jer tako poručujete da ste pažljivi i da pratite i uvažavate sagovornika.

Foto: Shutterstock

Okretanje leđa kad izlazite - nemarnost

Najveća greška na kraju razgovora, posebno ako je reč o onom za posao, jeste ako pri izlasku iz prostorije sagovorniku okrenete leđa. Na izlazu se okrenite, pogledajte sagovornika, uz osmeh klimnite glavnom u znak pozdrava i izađite.

Pravilno rukovanje - pouzdanost

Za ostavljanje dobrog utiska važno je pravilno rukovanje. Srednje jak stisak uz dva-tri njihanja odaje utisak pouzdane i sigurne osobe. Otvoreni dlan je znak iskrenosti. Stisnutim šakama šaljete poruku neprihvatanja, a ako ste prekrstili ruke, suzdržani ste.

Cupkanje - napetost

Koliko god izrazom lica pokazivali smirenost, može vas razotkriti cupkanje ili njihanje stopalima. Takođe, ne krećite se unazad, jer tako pokazujete nesigurnost. Premeštanje s noge na nogu šalje poruku da je razgovor postao iscrpljujući i dosadan.

Dodirivanje usta - strah

Izbegavajte dodirivanje ili pokrivanje usta dok pričate, jer tako odajete utisak zatvorenosti, nesigurnosti i straha da sagovornik može o vama otkriti nešto što ne biste želeli da zna.

Brzo treptanje - nestprljivost

Ako osoba brzo klima glavom, uz direktan pogled, poručuje da želi da učestvuje u razgovoru, ali ako to radi vrlo brzo i trepće, želi što pre da završi razgovor.

Foto: Pixabay

Mlataranje rukama - svadljivost

Izbegavajte improvizacije i preterano gestikuliranje rukama jer ćete samo dati do znanja da ste neuravnoteženi, skloni sukobima i da niste spremni za saradnju.

Tipovi osoba

  • Društvena - otvorena za komunikaciju, pristupačnog izraza lica, šalje poruku uvažavanja i spremnosti na saradnju
  • Dominantna - nastupa autoritativno i u kratkim susretima može da impresionira, ali dugoročno ne
  • Bojažljiva - ima bezizražajan izraz lica, teška za saradnju
  • Agresivna - šalje poruke od ignorisanja do spremnosti za napad

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()