Mnogi u ovom slučaju pomisle da je čokolada pokvarena
Foto: ShutterstockStručnjaci ističu da bela boja na čokoladi ne znači da joj je istekao rok ili da je opasna za jelo već da je došlo do prirodne promene u njenom sastavu.
Ako ste ikada otvorili omiljenu čokoladu i primetili da je površina poprimila beličastu boju, verovatno ste pomislili da je pokvarena.
Postoje dva razloga zašto čokolada pobeli: šećerni cvet i masni cvet.
Šećerni cvet nastaje kada se čokolada čuva na mestima sa visokom vlažnošću. Vlažan vazduh rastapa šećer na površini, koji se zatim kristalizuje kada se čokolada osuši. Rezultat je tanka, hrapava, bela prevlaka.

Masni cvet javlja se kada se čokolada izloži promenama temperature na primer, ako je prvo bila u frižideru pa zatim na toplom mestu. Kakao puter tada izlazi na površinu i stvara beličasti, glatki sloj.
Iako takva čokolada više nema onaj savršeno gladak izgled i može biti nešto grublje teksture, ona nije pokvarena niti štetna za jelo. Ukus može biti blago promenjen, ali čokolada je i dalje bezbedna za konzumaciju.
Da bi čokolada ostala u najboljem stanju, čuvajte je na suvom, tamnom mestu, na temperaturi između 15 i 18 stepeni, daleko od izvora toplote i vlage.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







