U vatikanskoj biblioteci otkriveno staro poglavlje Biblije skriveno više od 1.500 godina

Reč je o jednom od najranijih prevoda jevanđelja, otkrivenom čak petnaest vekova nakon što je prvobitno napisan

24.05.2023. 10:44
  • Podeli:
Vatikan_Rim_Foto Pixabay-646dcce7919da.webp Foto: Pixabay

Zahvaljujući tehnici ultraljubičaste fotografije i dugogodišnjem iskustvu, Grigori Kesel sa austrijske Akademije nauka pronašao je skriveno poglavlje Biblije ispisano ispod tri sloja teksta.

Novo otkriće objavljeno je u časopisu "New Testament Studies" i predstavlja jedan od najranijih prevoda jevanđelja.

Dugo skriveno poglavlje, tumačenje poglavlja 12 jevanđelja po Mateji, prvobitno je prevedeno u okviru Starosirijskih prevoda pre oko 1.500 godina, piše Business Insider.

Međutim, zbog nestašice pergamenta koji je bio veoma skup, on je ponovo korišćen i u najvećoj meri je originalni prevod Novog zaveta sa njega obrisan.

Spis poput ovog, gde je jedan sloj teksta skriven ispod ostataka drugog naziva se "palimpsest". Keselovo otkriće predstavlja dupli palimpsest, jer je pergament korišćen tri puta, prenosi RTS.

"Sve do skoro, postojala su samo dva spisa sa starosirijskim prevodom jevanđelja", kaže Kesel. Jedan se nalazi u londonskoj Britanskoj biblioteci, a drugi je palimpsest otkriven u manastiru Svete Katarine na Sinajskom poluostrvu.

Nedavno, međutim, otkriven je i treći spis u okviru projekta "Sinajskih palimpsesta". Keselovo otkriće čini četvrti – prevod iz trećeg veka koji je najverovatnije kopiran u šestom veku.

Pergament je pronađen u Vatikanskoj biblioteci. Novootkriveni spis nudi jedinstven uvid u razumevanje najranijih faza tekstualne evolucije Biblije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()