Umetnik Ben od žvakaćih guma pravi čuda: Umetnost na ulici umesto đubreta

Ben je od malena pokazivao afinitet ka umetnosti.

Autor: Dušan Ivković
29.08.2023. 20:28
  • Podeli:

Većina nas je nekada žvakala žvake, a neki to  rade čak i svakodnevno. Isto tako, većina nije baš savesna kada treba da ih se reši, pa veliki procenat žvaka umesto u kantama završi na trotoaru. 

Međutim, jedan čovek iz Londona pronašao je način kako da iskoristi tu ružnu naviku ljudi i pretvori je u umetnost.

"Slikajući sliku koja je tako mala, oni koji je vide tada otkrivaju skriveni svet ispod svojih nogu, za mene je to zaista uzbudljivo. Znate, stvaranje novih svetova i načina gledanja na stvari kao i rešavanje problema u okruženju, jer uzimam nešto što je bačeno i odbačeno i onda, nadam se, pretvaram u nešto lepo nešto što ispunjava funkciju, su motivi koji me vode", kaže ulični umetnik Ben Vilson.

Kako kaže, da bi se žvaka oslikala neophodno je da bude ispod metalne površine po kojoj se gazi.

"Lepota je u tome što je svaka žvakaća guma drugačija, sve su različitih oblika i veličina tako da morate da im se prilagođavate", objašnjava Vilson. 

Ben je od malena pokazivao afinitet ka umetnosti.

"Od kada sam imao oko tri i po godine radio sam sa glinom, pravio sam posude koje su bile velike skoro kao ja. Oslikavao sam ih i inspiracija se polako rađala". 

Sada, od žvaka koje prikupi, Ben u ateljeu pravi mozaike na ciglama, a zatim ih vraća na različita mesta po gradu.

"Slike su proslava mog života i onih do kojih mi je jako stalo, ali takođe postoje elementi sa nekim slikama za koji nisam siguran šta se dešava i u kom smeru ih pravim, na kraju, one predstavljaju moj pogled na svet", objašnjava on. 

Pošto je tempo života brz, Benova umetnost često ne budu primećena, međutim oni koji "gledaju gde gaze", jednom kada spaze njegove radove, otkrivaju sasvim nove dimenzije.

U Singapuru, na primer, žvake su zabranjene, samim tim ih na ulici nema, pa Benova umetnost tamo ne bi mogla da postoji. Međutim,ukoliko vas put nanese na London, obratite pažnju kad hodate jer pred vama može da se ukaže jedan sasvim novi svet.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()