Logika je ustupila mesto ekonomičnosti
Foto: PixabayKutija za picu je sklopiva kutija za pakovanje obično izrađena od vlaknastog kartona u koju se spremaju tople pice za poneti. Ona značajno olakšava dostavu na kućnu adresu. Kutija mora biti vrlo otporna, jeftina, s mogućnošću slaganja, toplinski izolirana za reguliranje vlažnosti i prikladna za transport hrane.
Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne posude poznate kao stufe i zatim ih slali uličnim prodavačima. Tada je posuda bila okrugla i izrađena od kositra ili bakra.
Jednokratna ambalaža počela se razvijati u Sjedinjenim Državama nakon Drugog svetskog rata. U to vreme pica je postajala sve popularnija i nastale su prve usluge dostave pice. U početku su pokušavali isporučivati pice u jednostavnim talasastim kutijama, sličnim onima koje se koriste u poslastičarnicama, ali su se one često savijale ili čak lomile na dva dela. Drugi su pokušali da stavljaju pice na tanjire i transportovati ih u papirnatim kesama. Time je delomično rešen problem. Međutim, bilo je gotovo nemoguće prevesti više od jedne pice u jednoj torbi.
Patent za amabalažu sličnu onoj kakvu danas koristimo prvi put se pojavio 1963. godine. Ali, postavlja se pitanje: zašto je kutija kockastog, a ne okruglog oblika poput pice? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.
Naime, radi se o ekonomičnosti i praktičnosti te, naravno, uštedi materijala. Kvadratne kutije lakše je i jeftinije proizvoditi jer se sastavljaju od jednog lista kartona. Lako ih je izraditi i lako se mogu složiti te složiti u ćoškove ili u prostor za zamrzavanje. Ipak, neko vreme kompanije su pokušavale prilagoditi dizajn samoj pici, prenosi 24 sata.
Tokom godina, kompanije su pokušale promeniti industriju dostave pice s prototipovima okruglih kutija za picu. Godine 2004. inovator po imenu Džon Harvi osmislio je okruglu kutiju za picu nazvanu Presseal, za koju je smatrao da bolje zadržava svežinu od običnih kutija i sprečava da sve skupa klizi. Ali, izum se pokazao problematičnim upravo radi načina proizvodnje.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







