Ako patite od nadimanja, obratite pažnju: Postoje tri namirnice koje bi trebalo izbegavate

Razumevanjem kako neki proizvodi utiču na nas, možemo sami sebi pomoći da napravimo bolji izbor hrane i održimo dobro zdravlje creva

11.07.2024. 09:17
  • Podeli:
nadimanje, stomak, bol u stomaku, stomačni bolovi - 21 jan 2024 - profimedia-0840280764-668f834a3f01c.webp Foto: Profimedia

Mlečni proizvodi su osnovna namirnica, ali za neke ljude mogu biti izvor problema sa varenjem. Određeni mlečni proizvodi mogu negativno uticati na zdravlje creva, što dovodi do nadimanja i stvaranja gasova. Netolerancija na laktozu i osetljivost na mlečne proteine su česti uzroci ovih problema.

Razumevanje kako mlečni proizvodi utiču na naša tela i identifikovanje specifičnih proizvoda koji izazivaju probleme, može nam pomoći da napravimo bolji izbor hrane i održimo dobro zdravlje creva.

Zbog toga je dijetetičarka i nutricionistkinja Krutika Nanavati upozorila na tri mlečna proizvoda koja treba da izbegavamo ako želimo da izbegnemo nadimanje i nelagodnost.

Sir

Sir je omiljeni mlečni proizvod koji se koristi u bezbroj jela, ali može biti i krivac za probleme sa varenjem.

"Tvrdi sirevi kao što su čedar ili parmezan sadrže manje laktoze od mleka, ali neki ljudi sa netolerancijom na laktozu i dalje mogu da imaju problema. Takvi sirevi mogu da sadrže visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih ljudi može izazvati glavobolju i digestivne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masti, što potencijalno uzrokuje sporije varenje", objasnila je dijetetičarka za "SheFinds".

Zaslađeni jogurti

Iako su probiotici u jogurtu generalno korisni, prekomerna konzumacija, posebno zaslađenih, ponekad može dovesti do smetnji u varenju, uključujući gasove i nadimanje, posebno kod ljudi koji nisu navikli na veliki unos probiotika.

"Iako jogurt sadrži supstance koje mogu da pomognu varenje, neki jogurti, uglavnom aromatizovani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodati šećeri u aromatizovanim jogurtima mogu doprineti nadimanju i poremetiti crevne bakterije".

Maslac

Konzumiranje velikih količina maslaca može opteretiti digestivni sistem, posebno kada se kombinuje sa drugom hranom bogatom mastima. To može dovesti do smetnje sa varenjem i nadimanja.

"Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Prekomeran unos masti može usporiti varenje i dovesti do neprijatnosti" zaključila je Krutika Nanavati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()