Studija objavljena u American Journal of Lifestyle Medicine daje dobar "recept" za dugovečnost
Nekim životnim navikama možemo da pokušamo da osiguramo zdraviji, pa neretko u skladu s tim, i duži život. O ovoj je temi rađeno mnogo studija, a jedna je otkrila kakav su doručak jeli najstariji ljudi na svetu. Studija objavljena u American Journal of Lifestyle Medicine navodi da je ovsena kaša najbolji doručak za dugovečnost.
Ključni deo jutarnje rutine 105-godišnje Mardž Jeton, koja je takođe bila uključena u studiju, bio je doručak sastavljen od lagano kuvane ovsene kaše s orasima, urmama, sojinim mlekom i čašicom soka od šljiva.
Postavlja se pitanje da li aromatizovane verzije, poput jabuke s cimetom, imaju iste prednosti kao i obična ovsena kaša?
“Odaberite vrstu ovsene kaše koja vam najviše odgovara i koja odgovara vremenu koje imate na raspolaganju”, za Parade navodi dijetetičarka Amanda Saukeda.
Aromatizovane verzije su i dalje korisne jer sadrže osnovne hranjive materije, ali obična verzija verovatno je najbolji izbor.
“Držala bih se prosečne veličine porcije, što je pola šoljice ovsenih pahuljica”, dodaje Saukeda.
Ovsena kaša je hranjiv doručak koji podržava zdravlje srca i probave i pruža dugotrajnu energiju. Zahvaljujući vlaknima i vitaminima, odličan je izbor za uravnoteženu ishranu.
Sadrži beta-glukan i poboljšava zdravlje creva
Zdravlje creva i dugovečnost povezaniji su nego što možda mislimo.
“Vaša creva povezana su s mnogim delovima vašeg tela, a ovsena kaša je posebna zbog beta-glukana”, objašnjava Saukeda i dodaje: “Beta-glukan je posebna vrsta vlakana koja ima prebiotički učinak i pomaže snižavanju lošeg holesterola, što je korisno za zdravlje srca.”
Još jedan razlog zašto je korisno jesti ovsenu kašu jeste prisutnost vitamina B. Poput mnogih celovitih žitarica, ovsea kaša sadrži razne vitamine B koji su važni za nivo energije i zdravlje mozga.
“Ovsena kaša je savršen temelj za druge zdrave namirnice, poput bobičastog voća, jogurta, orašastih plodova i semenki”, predlaže Saukeda.
“Možete da je pretvorite i u slano jelo, dodavanjem jaja i povrća”, dodaje za Parade.
Verojatno jedna od najboljih činjenica povezana s ovsenom kašom je njena povoljnost i pristupačnost. Ovsena kaša je jeftinija od nekih drugih namirnica za doručak, a ujedno je vrlo zdrava.
Uprkos brojnim prednostima, ovsena kaša nije za svakoga.
“Osobe s probavnim smetnjama, poput sindroma iritabilnih creva ili upalnih bolesti creva, trebale bi da ograničie unos ovsene kaše zbog moguće osetljivosti na previše vlakana”, zaključuje Amanda Saukeda.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.