ko bol u stomaku traje nekoliko dana, obratite se lekaru i nutricionisti koji vam mogu pomoći da identifikujete potencijalne probleme
S vremena na vreme čitamo o zdravstvenim prednostima orašastih plodova, ali šta ako se jednostavno ne osećamo dobro pošto ih pojedemo? Šta ako osetimo težinu i bol u stomaku posle konzumiranja badema? Prema dijetetičarki i nutricionistkinji Lili Nikols, postoje četiri moguća razloga iza ovog bola, od kojih je prvi fitinska kiselina.
Orašasti plodovi, semenke i žitarice prirodno sadrže jedinjenje fitinske kiseline koje može da izazove bolove u stomaku jer se vezuje za minerale kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe, koji mogu da ometaju varenje i apsorpciju ovih supstanci.
Pored toga, kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom, fitinska kiselina može izazvati iritaciju stomaka, nadimanje ili nelagodnost, jer može poremetiti ravnotežu digestivnih enzima i povećati kiselost u stomaku.
Međutim, možda ste takođe osetljivi na određena jedinjenja, na primer, tanini u pekanima izazivaju bol kod nekih ljudi. Zbog toga, da biste zaista otkrili koja vam hrana smeta, ova nutricionistkinja predlaže vođenje dnevnika ishrane.
Drugi potencijalni uzrok bola je netolerancija na hranu. Drugim rečima, možete osetiti bol jedan do četiri sata nakon što ste jeli orašaste plodove, a uz bol u stomaku možete imati i glavobolju i mučninu.
Treći uzrok je neumerenost, ili jedenje previše orašastog voća.
„Vaše telo može imati problema sa varenjem velike količine masti odjednom, posebno ako jedete brzo“, objašnjava Nikols.
Prema rečima ove nutricionistkinje, višak može biti i zbog namere da se nadoknadi protein, posebno ako se ne konzumira u dovoljnim količinama tokom obroka.
S druge strane, znamo odnos, odnosno pravilo, tako da je šaka orašastih plodova sasvim dovoljna i to vredi imati na umu, posebno ako ste skloni da izbegavate pun obrok.
Gore navedeno ne važi za brazilske orahe, od kojih je dovoljno jesti dva. U suprotnom, možete osetiti simptome kao što su osip na koži, dijareja, mučnina i umor.
Poslednji, ili četvrti, razlog za bolove u stomaku nakon jedenja orašastih plodova je nadimanje.
Ovo voće je puno vlakana, za koja znamo da su nam apsolutno potrebna – pomažu u normalizaciji rada creva i generalno podržavaju zdravlje creva. Ali ako telo nije naviklo da jede puno hranljivih materija, zdrave grickalice poput orašastih plodova mogu dovesti do gasova i nadimanja, što zauzvrat može izazvati bol u stomaku.
Ako bol u stomaku traje nekoliko dana, obratite se lekaru i nutricionisti koji vam mogu pomoći da identifikujete potencijalne probleme – netoleranciju na hranu, probleme sa veličinom porcija ili osnovna zdravstvena stanja.
Takođe, odmah potražite medicinsku pomoć ako imate jak bol u stomaku nakon jedenja orašastih plodova ili ako je bol praćen temperaturom, krvlju u stolici, otokom abdomena ili mučninom i povraćanjem.
Naročito intenzivna nelagodnost izazvana orašastim plodovima može biti znak većeg problema sa varenjem kao što su kamen u žuči, čirevi ili sindrom iritabilnog creva, smatraju iz klinike Mejo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.