Nagla povećanja nivoa šećera u krvi mogu da se dogode lakše nego što većina ljudi misli, a često ih podstiču svakodnevne navike
Kada šećer u krvi naglo poraste može doći do pada energije, pojačanog osećaja gladi i do razvoja insulinske rezistencije.
Iznenađujuće je da uobičajene navike, koje svakodnevno praktikujemo, mogu pridoneti ovim naglim skokovima šećera u krvi, ako ne pazimo. Svesnost o ovim skrivenim okidačima može bitno pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Doktor Edmond Hakimi i dijetetičarka i nutricionistkinja Trista Best otkrili su četiri iznenađujuće, ali česte greške koje većina ljudi svakodnevno radi, a koje mogu povisiti nivo šećera u krvi.
Nedovoljno sna može povisiti šećer u krvi, ometajući sposobnost tela da učinkovito reguliše glukozu. Manjak sna smanjuje osetljivost na insulin, što otežava ćelijama reakciju na insulin, pa dolazi do viših nivoa šećera u krvi.
"Kada ne odmaramo dovoljno, naše telo proizvodi više kortizola, hormona stresa, što može uzrokovati porast šećera u krvi. Loš san takođe smanjuje osetljivost na insulin, čime otežava stabilizaciju nivao šećera", objašnjava dr Hakimi za SheFinds.
Kada preskočimo obrok, nivo šećera u krvi može u početku da padne, a telo tada oslobađa skladištenu glukozu kako bi nadoknadilo manjak. To često pokreće oslobađanje hormona stresa, poput kortizola, što može dovesti do naglog porasta šećera u krvi.
"Preskakanje obroka može da se čini bezopasnim, ali često dovodi do niskog nivoa šećera u krvi koja naglo skoči kad konačno jedemo. Ovaj ciklus može biti opterećujući za telo, posebno ako prvi obrok sadrži mnogo ugljenih hidrata, što dovodi do brzog porasta šećera", ističe lekar.
Kada nismo aktivni, glukoza duže ostaje u krvi, što povećava nivo šećera. Redovno kretanje povećava osetljivost na insulin, omogućujući ćelijama da učinkovitije reaguju na insulin.
Dr Hakimi navodi: "Fizička aktivnost pomaže mišićima da koriste glukozu kao energiju, što smanjuje šećer u krvi. Kada smo uglavnom neaktivni, posebno nakon jela, nivo šećera ostaje viši duže vreme, što stvara dodatni pritisak na insulin i otežava stabilizaciju šećera."
Hrana s visokim glikemijskim indeksom brzo podiže šećer u krvi jer se brzo razgrađuje u glukozu. Ove namirnice, poput belog hleba, slatkih grickalica i prerađenih žitarica, ima malo vlakana i proteina koji inače usporavaju proces probavljanja.
"Kada se ove namirnice vare, brzo otpuštaju glukozu u krvotok uzrokujući nagli porast šećera u krvi. Kao odgovor, telo otpušta insulin kako bi snizilo šećer u krvi, ali to može dovesti do brzog pada glukoze kasnije. Taj iznenadni pad može podstaći oslobađanje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina, što može da poremeti san uzrokujući noćna buđenja ili sprečavanje dubokog odmora", zaključila je Best.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.