Čudesni ren: Saborac u prehladama i neizostavan u kulinarstvu

Kada je reč o kontraindikacijama morate biti mnogo oprezni.

01.05.2023. 08:22
  • Podeli:
ren hren pixabay-644f5aa66972f.webp Foto: Pixabay

Ren je azijsko povrće sa velikim listovima i belim korenom. NJegovo lišće se koristi za kiseljenje krastavaca, a od korena se pravi pikantni sos.

Korisna svojstva i primena

Ren je poznat kao prirodni antibiotik, po svojim svojstvima sličan belom luku i đumbiru. To je zbog sadržaja sinegrina, ulja sa snažnim antibakterijskim svojstvima koje daje hrenu dobro poznati slatki ukus.

Još jedno od njegovih čudesnih svojstava je analgetik: ren čini čuda od bolova u mišićima, pa se u narodnoj medicini od njega često prave tinkture.

Ren ima i dekongestivna svojstva, zbog čega se koristi tokom prehlade. Može pomoći u uklanjanju sluzi i pročišćavanju disajnih puteva. Konačno, povrće ima moćna diuretička svojstva, tako da može pomoći kod otoka.

U kulinarstvu koren se koristi kao pojačivač ukusa i sos za grickalice. Samo narendan i pomešan sa paradajzom, belim lukom, crvenom paprikom ili se koristi u čistom obliku.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()