Bez obzira na to da li je reč o belom ili crnom hlebu, on svakako čini važan deo uravnotežene ishrane zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata
Vrlo često se može čuti da je bolje jesti crni hleb, jer on za razliku od belog – ne goji.
U naučnom radu, koji je još 2013. godine objavljen u časopisu Nutricion Hospitalaria, navodi se da hleb, bez obzira je li reč o belom ili crnom, čini važan deo uravnotežene ishrane zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata.
Dodatno, nema bitnih razlika u energetskoj vrednosti između dve vrste hleba. Razlika se odnosi na hranjive materije koje oni obezbeđuju.
Ipak, razlika između crnog i rafiniranog belog hleba ogleda se i u masi, pri čemu je hleb od celog zrna teži od belog. Zbog toga je dovoljna manja količina takvog hleba do pojave osećaja sitosti, u odnosu na beli hleb.
Zato je crni hleb sa raznim dodacima, kao što su različite semenke, "miljenik" nutricionista i najčešći izbor zdravstveno osvešćenih osoba koje žele uravnoteženu ishranu.
Nizak sadržaj vlakana znači da beli hleb ima visok glikemijski indeks (GI), organizam ga brzo razgrađuje i izaziva brz skok šećera u krvi. Zauzvrat, to može da dovede do pada energije, zbog čega možete postati gladniji nego pre.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.