Dijetetičarka tvrdi: Ova vrsta ulja je najpogodnija za pripremu gotovo svih jela

Ekstra devičansko ulje sadrži više antioksidansa i nutrijenata

10.09.2025. 18:45
  • Podeli:
ulje, priprema hrane, hrana, kuvanje, prženje, namirnica - 10 nov 2021 - profimedia-0643508001-6692a34b0e83d.webp Foto: Profimedia

Prilikom kuhanja je gotovo uvek potrebna neka vrsta masnoće koja sprečava da hrana izgori, te doprinosi boljem ukusu jela, a i pomaže apsorpciji vitamina topivih u mastima.

Shodno tome, stručnjaci su pojasnili koje ulje je najzdravije za pripremu jela. Naime, četiri dijetetičarke su za Real Simple izdvojile maslinovo ulje kao najbolje.

Pri odabiru ulja za kuvanje bitno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora koji utiču na zdravlje i ukus jela, od nutritivne vrednosti do stabilnosti na visokim temperaturama.

Bitno je da je ulje bogato zdravim mastima, posebno mononezasićenim, kao i niskim udelom zasićenih masti.

"Biram ulja koja čuvaju zdravlje srca, smanjuju loš holesterol i upale te pomažu u održavanju hormonalne ravnoteže i zdrave crevne flore", tvrdi dijetetičarka Samanta Šeleiger.

Preterana konzumacija industrijskih ulja bogatih omega-6 masnim kiselinama može pokrenuti upale. Bitno je odabrati ulja koja dobro podnose visoke temperature jer ulja koja se brzo razgrađuju mogu stvarati upalne spojeve. 

Najbolja su minimalno obrađena ulja, hladno presovana ili ekstra devičanska jer zadržavaju više antioksidansa i nutrijenata.

Kvalitetno obrađeno ulje dugoročno doprinosi zdravlju, jer ne oslobađa štetne stvari tokom kuvanja.

Ukus ulja zavisi od vaših preferencija, ali je bitno kako ga čuvate kako bi ostalo sveže i zdravo.

"Ulja u tamnim staklenim bocama, čuvana na hladnom i tamnom mestu zadržavaju kvalitet i sprečavaju oksidaciju", ističe dijetetičarka Šejla Paterson.

Pravilno čuvano ulje zadržava nutritivne vrednosti i sprečava neugodne mirise ili promene ukusa.

"Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima i polifenolima - snažnim antioksidansima koji štite srce i smanjuju upale", tvrdi dijetetičarka Sapna Peruvemba.

Takođe, stručnjaci tvrde da maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže zdravlju mozga i metabolizma.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()