Direktor Klinike za onkološku hirurgiju: Spušta se starosna granica obolelih od malignih bolesti

Poručuje da je u prevenciji sve.

18.11.2023. 21:55
  • Podeli:
bolnica pacijent pixabay-64fb354a8c44b.webp Foto: Pixabay

Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, a na 18. mestu po učestalosti obolevanja. Godišnje novoobolelih bude oko 40.000, a 7.000 pacijenata operiše se na Klinici za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Direktor ove klinike prof. Marković kaže za RTS da se, nažalost, starosna granica pacijenata spušta. Da bi se loša statistika promenila u korist boljeg preživljavanja pacijenata, treba obavljati preventivne preglede, kako bi se prisustvo kancera utvrdilo u asimptomatskoj fazi, poručio je dr Marković.

Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. Ivan Marković kaže da u toj klinici dnevno urade više od 20 operacija, u pet sala. Reč je o tzv. elektivnoj, a ne hitnoj hirurgiji. Na godišnjem nivou urade oko 7.000 operacija.

„Poslednjih nekoliko godina trend porasta koji je bio u oboljevanju od malignih bolesti, koji je dostigao 42.000 sa nažalost polovičnom smrtnošću, se održava“, rekao je prof. Marković.

Na pitanje koliko vremena prođe od uspostavljanja dijagnoze, odnosno zaključka da je potrebna operacija, do ulaska u hiruršku salu, dr Marković ističe da gledaju da se pacijent operiše u roku od mesec do mesec i po dana.

“Jako vodimo računa o godištu pacijenata, o stadijumu bolesti i gledamo da to bude unutar mesec, pa da kažem do meseca i po dana. Zaista, pacijenti koji u sklopu lečenja imaju preoperativnu hemioterapiju, to operativno lečenje bi trebalo i gledamo da se sprovodi unutar mesec dana, znači četiri nedelje od poslednje primljene terapije“, rekao je Marković.

Ističe i da se, nažalost, pomera starosna granica pacijenata. Poručuje da je u prevenciji sve.

“Ako želimo da se ova negativna i loša statistika smanji u korist boljeg preživljavanja naših pacijenata, preventivni pregled i rana dijagnostika u asimptomatskoj fazi, mi imamo već etablirane skrininge za rak dojke, karcinoma grlića i debelog creva. Nisam, da kažem, ni kompetentan ni nadležan da govorim o dinamici tog sprovođenja, ali to je jedini način“, poručio je Marković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()