Mrazovac je opasan, zbog svog sastojka kolhicin, a posledice trovanja mogu biti kobne.
Sremuš ili šumski luk je divlja biljka koja raste najčešće u močvarnim šumama, a njena sezona je početak proleća.
Uskoro će pijace biti pune ovog lekovitog i jestivog bilja. Izuzetno je bogat vitaminom C, a sjajna je za prolećno čišćenje, odnosno detoksikaciju krvi, creva i želuca.
Ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a smatra se da je lekovitiji od crnog i belog luka.
Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva.
Ima listove kao đurđevak i naraste otprilike od 20 do 40 cm, poseduje uspravnu i tanku lukovicu bele ili žućkaste boje.
U proleće iz lukovice izrastu najčešće dva duguljasta, eliptična tamnozelena lista koji su sjajni, a pri dnu se sužavaju u dugu peteljku.
Tokom berbe sremuša, uglavnom se sakupljaju listovi za pripremu salate, priloga ili raznih pita, dok se beličasta lukovica koristi i kao pikantan začin.
Međutim, ova biljka slična belom luku ima i otrovnog dvojnika, te ako ne kupujete na pijaci, obratite pažnju na to šta berete.
Na livadama i pašnjacima može potkrasti biljka slična njemu - mrazovac, koji je vrlo otrovan.
Mrazovac je opasan, zbog svog sastojka kolhicin, a ne postoji protivotrov. Jedini i verovatno najsigurniji metod da ih razlikujete jeste miris.
Listovi medveđeg luka, odnosno sremuša, zašiljenog su vrha, jarko zelene boje i mirišu na beli luk.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.