Objašnjeno je u kom slučaju treba da smanjimo unos ljute hrane i kako da pomognemo sebi posle konzumacije začinjenog jela
Viralni izazov na TikToku, u kojem je cilj što duže biti bez vode i hrane nakon zalogaja vrlo ljute hrane, prošlog meseca se završio tragičnom smrću tinejdžera. Iako još nije u potpunosti dokazano da je upravo ovaj potez doveo do smrti, mnogi se pitaju da li je ljuta hrana toliko opasna po zdravlje, piše Tportal.
I dok će jedni u indijskom ili meksičkom restoranu naručiti najblaži intenzitet ljutine hrane (pa se i dalje žaliti da je prezačinjeno), drugi neće ni trepnuti na ekstremno ljuta jela. Šta je uzrok tome i šta uopšte proizvodi ove senzacije, objasnila je doktorka Liza Gandžu.
"Svako ima drugačiju toleranciju na ljutinu. Na fiziološkom nivou događa se mnogo stvari kada jedemo ljutu hranu: počinjemo da se znojimo, osećamo trnce na usnama i u ustima, kao i pekući osećaj na jeziku. To izaziva hemijsku vezu kapsaicina, aktivnog sastojka ljutih namirnica", rekla je i nastavila:
"Reakcija koju doživimo kad jedemo ljutu hranu zapravo je bol, a problemi nastaju kada osoba ima refluks ili povećan nivo kiseline u želucu koja izaziva gorušicu. Tada je važno ograničiti unos začinjene hrane".
Kada je reč o tome zašto neki uživaju u ljutoj hrani, a drugi je ne mogu podneti, doktorka objašnjava da tolerancija zavisi od niza faktora, uključujući genetsku predispoziciju, životno iskustvo i učestalost konzumacije ovakve hrane.
"Nema tačnog razloga za to što su neki ljudi osetljiviji od drugih. Na primer, neki ljudi su osetljiviji na crveno meso od drugih, a to je isti koncept. To je genetski. Isto tako, toleranciju će povećati i češće jedenje ljute hrane, posebno ako smo na njoj odrasli".
Stručnjaci naglašavaju i da ne postoji granica ljutine koja se ne bi smela prekoračiti (kao što je na primer slučaj s dnevnim unosom alkohola) te tvrde da je malo verovatno da će vas samo začinjena hrana ubiti, osim u slučaju alergijske reakcije ili osetljivosti na neki sastojak.
"Nikada nisam čula da je ljuta hrana ubila nekoga. Ali, ekstremni bol u želucu koji izaziva ovakva hrana možda bi mogla da dovede do katastrofalnih posledica. Kada je reč o izazovu na TikToku, govorimo o jako ljutoj hrani koja stvara bol i telo doslovno ulazi u šok, kao da ste ubodeni nožem, a nivo adrenalina raste", objasnila je Gandžu, pri čemu je istakla da, uprkos tim neprijatnim efektima, verovatnoća umiranja od konzumacije začinjene hrane ostaje vrlo niska.
Doktorka je za kraj dodala i šta treba uraditi da bismo ublažili osećaj peckanja i druge posledice ljute hrane.
"Najbolji način da se rešite prevelike ljutine jeste da popijete ili pojedete nešto puno masti što će pomoći da neutrališete osećaj. Na primer, mleko bi bilo odlična opcija. Naime, kapsaicin je stvar topljiva u mastima, pa se neće razgraditi u vodi bez obzira koliko je pijete. Žvake i pastile za grlo takođe povećavaju proizvodnju pljuvačke, što pomaže u neutralizovanju kiseline u želucu" - zaključila je dr Liza Gandžu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.