Šećerna eksplozija za početak dana, a ne zdrav obrok
Foto: PixabayU vreme kada sve više pazimo na ono što jedemo i biramo što prirodnije namirnice, logično je zapitati se: šta je zapravo najgora stvar koju možemo staviti na tanjir?
Odgovor bi vas mogao iznenaditi. Ne, nije reč o masnoj brzoj hrani, čipsu ili alkoholu, već o obroku koji milioni ljudi, pa i deca, jedu svakog jutra uvereni da čine nešto dobro za svoje zdravlje, prenosi Index.hr.
Američki kiropraktičar i zdravstveni edukator dr Erik Berg u videu na TikToku objasnio je zašto jedna od najčešćih doručnih kombinacija može napraviti pravi pometnju u našem telu.
"Mnogi misle da je ovaj obrok zdrav, a toliko je rasprostranjen da je postao potpuno normalan. I ja sam ga jeo kao klinac", rekao je.
Dr Berg je doručak sastavljen od činije žitarica i čaše soka od pomorandže nazvao najopasnijim obrokom na svetu, opisavši ga kao šećernu bombu i masivno preopterećenje fruktozom.
Iako se na prvi pogled čini kao bolji izbor od masnijih opcija, on tvrdi da je istina sasvim suprotna. Ovo je posebno iznenađujuće s obzirom na to koliko su žitarice za doručak popularne širom sveta.
Naravno, postoje zdravije opcije, integralne žitarice bogate vlaknima, ali većina najprodavanijih proizvoda zapravo je prepuna šećera i visokoprerađenih sastojaka. Ukratko, za doručak jedemo činiju slatkiša pod krinkom žitarica.
Dr Berg napominje da mnoge popularne marke sadrže veštačke boje, arome, ulja semenki i velike količine šećera.

To je savršena definicija ultraprerađene hrane, kaže, objašnjavajući da je reč o namirnicama koje su toliko izmenjene da jedva podsećaju na svoju izvornu formu.
Redovna konzumacija takve hrane, upozorava, može opteretiti jetru i doprineti razvoju masne jetre.
Na to upozorava i portal "Healthline":
"Žitarice za doručak uglavnom su visoko prerađene, s puno dodatog šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Ako već jedete žitarice, dobro proučite sastojke i budite skeptični prema tvrdnjama na pakovanju. Najbolje žitarice su one bogate vlaknima i s malo šećera", piše "Healthline".
Drugi deo problema krije se u čaši soka od pomorandže. Iako dolazi od voća, kupovni sok često je nutritivno sličan gaziranim pićima. Džajls Jio, autor knjige "Why Calories Don’t Count", izjavio je za Telegraph:
"Sok od pomorandže je na mojoj crnoj listi jer ljudi misle da je zdrav, a zapravo sadrži jednaku količinu šećera kao čuveno gazirano piće".
Ipak, postoji važna razlika: sveže ceđen sok, kako navodi WebMD, ne sadrži dodat šećer ni konzervanse. U umerenim količinama može smanjiti upale, poboljšati probavu zahvaljujući vlaknima i smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Na kraju, poenta nije da zauvek izbacite svoju omiljenu činiju žitarica. Važno je samo razumeti šta unosite u organizam, posebno ujutro kada telu tek dajete gorivo za dan koji sledi.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







