Doručak koji nije ni blizu zdrav koliko se misli

Šećerna eksplozija za početak dana, a ne zdrav obrok

12.12.2025. 08:10
  • Podeli:
smuti banana doručak ovsene pahuljice jogurt pixabay borovnica sok med-68b822a76e395.webp Foto: Pixabay

U vreme kada sve više pazimo na ono što jedemo i biramo što prirodnije namirnice, logično je zapitati se: šta je zapravo najgora stvar koju možemo staviti na tanjir?

Odgovor bi vas mogao iznenaditi. Ne, nije reč o masnoj brzoj hrani, čipsu ili alkoholu, već o obroku koji milioni ljudi, pa i deca, jedu svakog jutra uvereni da čine nešto dobro za svoje zdravlje, prenosi Index.hr.

Američki kiropraktičar i zdravstveni edukator dr Erik Berg u videu na TikToku objasnio je zašto jedna od najčešćih doručnih kombinacija može napraviti pravi pometnju u našem telu.

"Mnogi misle da je ovaj obrok zdrav, a toliko je rasprostranjen da je postao potpuno normalan. I ja sam ga jeo kao klinac", rekao je.

Šećerna eksplozija za početak dana

Dr Berg je doručak sastavljen od činije žitarica i čaše soka od pomorandže nazvao najopasnijim obrokom na svetu, opisavši ga kao šećernu bombu i masivno preopterećenje fruktozom.

Iako se na prvi pogled čini kao bolji izbor od masnijih opcija, on tvrdi da je istina sasvim suprotna. Ovo je posebno iznenađujuće s obzirom na to koliko su žitarice za doručak popularne širom sveta.

Zašto su prerađene žitarice problem?

Naravno, postoje zdravije opcije, integralne žitarice bogate vlaknima, ali većina najprodavanijih proizvoda zapravo je prepuna šećera i visokoprerađenih sastojaka. Ukratko, za doručak jedemo činiju slatkiša pod krinkom žitarica.

Dr Berg napominje da mnoge popularne marke sadrže veštačke boje, arome, ulja semenki i velike količine šećera.

To je savršena definicija ultraprerađene hrane, kaže, objašnjavajući da je reč o namirnicama koje su toliko izmenjene da jedva podsećaju na svoju izvornu formu.

Redovna konzumacija takve hrane, upozorava, može opteretiti jetru i doprineti razvoju masne jetre.

Na to upozorava i portal "Healthline":

"Žitarice za doručak uglavnom su visoko prerađene, s puno dodatog šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Ako već jedete žitarice, dobro proučite sastojke i budite skeptični prema tvrdnjama na pakovanju. Najbolje žitarice su one bogate vlaknima i s malo šećera", piše "Healthline".

Ni sok od narandže nije bezazlen

Drugi deo problema krije se u čaši soka od pomorandže. Iako dolazi od voća, kupovni sok često je nutritivno sličan gaziranim pićima. Džajls Jio, autor knjige "Why Calories Don’t Count", izjavio je za Telegraph:

"Sok od pomorandže je na mojoj crnoj listi jer ljudi misle da je zdrav, a zapravo sadrži jednaku količinu šećera kao čuveno gazirano piće".

Ipak, postoji važna razlika: sveže ceđen sok, kako navodi WebMD, ne sadrži dodat šećer ni konzervanse. U umerenim količinama može smanjiti upale, poboljšati probavu zahvaljujući vlaknima i smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Nije cilj zabraniti, nego osvestiti

Na kraju, poenta nije da zauvek izbacite svoju omiljenu činiju žitarica. Važno je samo razumeti šta unosite u organizam, posebno ujutro kada telu tek dajete gorivo za dan koji sledi.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()