Dr Gifing za UNU o opasnostima autofagije: Evo ko nikako ne bi smeo ovako da mršavi

Kako mršaviti bez rizika po zdravlje?

Autor: Web UNA TV
23.04.2024. 09:50
  • Podeli:

Sigurno je da u svom okruženju imate nekoga ko primenjuje autofagiju, kao režim ishrane, i da vam je poznato da je zbog toga ta osoba smršala i vratila kontrolu nad svojom kilažom i svojim telom.

Kao jedan od poslednjih svestkih trendova u zdravlju, periodično gladovanje pokazalo je svoje benefite na telo i um. Međutim, izgleda ipak da nije za svakoga. Američka asocijacija za bolesti srca u Čikagu navodi da autofagičari imaju 91 odsto veće šanše da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Kako onda mršaviti bez rizika po zdravlje, koje navike u ishrani bespogovorno čine dobro našem organizmu, i kako ne pojesti sopstveno zdravlje? Sve ovo pitali smo u emisiji „Popodne“ doktorku Anu Gifing koja je ujedno napisala i knjigu baš pod nazivom „Kako najlakše pojesti sopstveno zdravlje?“.

„Nikad više povratnika u svojoj praksi nisam imala nego kao posle kovida i nakon tih medijski propraćenih režima kao što je autofagija. Autofagija je isto jedna zabluda da ćemo sa njom smršati. Mi smo dobili veliki broj novih pacijenata, koji su bukvalno upropastili svoj metabolizam time. Neko ko je zdrav i ko ima idealna bodimas indeks, može autofagiju da primenjuje slobodno. Ako neko ima i najmanji višak telesnih masti, on nikako nije kandidat za autofagiju. Naprotiv, imaće potpuno jedan kontraefekat, što u praksi često vidimo", objašnjava dr Ana Gifing.

Prema rečima doktorke Gifing autofagija nije za svakoga i ne treba da bude životni stil, a upravo mnogi u tome greše i olako se odlučuju za ovaj režim ishrane. Podatak o češćem oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti onih koji primenjuju autofagiju dodatno uznemiruje.

Foto: UNA

"To je podatak koji se odnosi samo na kardiovaskularne bolesti, tu postoje brojni podaci koji se odnose na metaboličke probleme. Daću vam primer. Ljudi kažu ne jedu po 15, 16, 17 sati, ali u tih osam sati se najedu i jedu bukvalno sve što im padne na pamet. I to je dovelo do velikih poremećaja. Moji pacijenti su poremetili svoje lipide, holesterol, trigliceride, mnogi su napravili problem sa insulinom, sa šećerom“, objašnjava za UNU dr Gifing i dodaje:

„Ne možemo gledati crno-belo na te neke pomodarske pojave. Autofagija ima svoju određenu primenu, usko područje gde se može primeniti i mali broj ljudi ga može primeniti. Mi treba da se vratimo normalnom ritmu uzimanja hrane, da ne preskačemo obroke, nikakva duga gladovanja, treba našem organizmu da damo šansu da se vrati zdravlju", kaže dr Gifing.

Režim autofagije podrazumeva periodično gladovanje kroz vremenski ograničen ciklus. To podrazumeva konzumiranje hrane tokom osmočasovnog perioda i izbegavanje (ili gladovanje) do kraja dana, 16 sati. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()