Problemi s plućima mogu znatno da utiču na celokupno zdravlje i kvalitet života, zbog čega je važno da pazimo na ono što konzumiramo, uključujući dodatke ishrani.
Iako neki dodaci ishrani obećavaju dobrobiti za disajni sistem, drugi mogu nenamerno da pogoršaju plućne tegobe. Pojedini dodaci, kad se uzimaju u visokim dozama, mogu da iritiraju disajne puteve ili stupe u interakciju s lekovima za plućne bolesti.
Doktor Majk Lahej upozorio je na dva dodatka koja treba izbegavati jer mogu izazvati probleme s plućima.
Dodaci vitamina E acetata povezani su s problemima pluća, prvenstveno zbog njihove povezanosti s respiratornim problemima prilikom inhalacije. Iako je vitamin E ključan za zdravlje i deluje kao antioksidans, vitamin E acetat je sintetički oblik koji se često koristi u e-cigaretama i nekim dodacima ishrani.
"Kada se dodaje u obliku acetata i koristi uglavnom u e-cigaretama ili nekim vrstama dodataka ishrani, može imati životno ugrožavajuće posledice na pluća. Inhalacija ove materije može dovesti do bolesti poznate kao EVALI (povreda pluća povezana s upotrebom e-cigareta ili vejp proizvoda)", upozorava lekar za SheFinds.
Nadalje, dodaje da uzrokuje upalu i oticanje pluća (plućni edem), a u nekim slučajevima može prouzrokovati i trajna oštećenja respiratornog sistema ili smrt.
"Dugotrajni učinci pušenja utiču na normalnu funkciju pluća i ometaju njihovu sposobnost prenosa kiseonika u krvotok", napominje.
Iako beta-karoten jeste preteča vitamina A i ima antioksidativna svojstva, istraživanja su pokazala da visoke doze dodataka beta-karotena mogu imati negativne učinke, posebno kod pušača i osoba izloženih azbestu.
Dr Lahej ističe: "Utvrđeno je da visoki unos beta-karotena kod pušača i osoba izloženih azbestu povećava rizik od bolesti pluća i raka."
Takođe napominje da može povećati rizik od raka pluća.
"Osim toga, kada se uzima u visokim dozama, beta-karoten deluje drugačije u plućima pušača. Može pojačati oksidativni stres izazvan nikotinskim dimom i tako povećati rizik od raka pluća", dodao je.
Savetuje izbegavanje dodataka ili ulja koji sadrže vitamin E acetat. Umesto toga, preporučuje konzumiranje hrane koja sadrži prirodni vitamin E, poput orašastih plodova, semenki i zelenog povrća.
Sigurnije je izbegavati proizvode koji ovo jedinjenje isporučuju putem inhalacije.
Što se tiče beta-karotena, sugeriše se izbegavanje velikih doza ovog dodatka, posebno ako smo pušači.
"Trebali biste da konzumirate prirodne izvore vitamina A, poput šargarepe, batata, španaća itd., bez rizika," zaključuje dr Lahej.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.