Problemi s plućima mogu znatno da utiču na celokupno zdravlje i kvalitet života, zbog čega je važno da pazimo na ono što konzumiramo, uključujući dodatke ishrani.
Foto: ShutterstockIako neki dodaci ishrani obećavaju dobrobiti za disajni sistem, drugi mogu nenamerno da pogoršaju plućne tegobe. Pojedini dodaci, kad se uzimaju u visokim dozama, mogu da iritiraju disajne puteve ili stupe u interakciju s lekovima za plućne bolesti.
Doktor Majk Lahej upozorio je na dva dodatka koja treba izbegavati jer mogu izazvati probleme s plućima.
Dodaci vitamina E acetata povezani su s problemima pluća, prvenstveno zbog njihove povezanosti s respiratornim problemima prilikom inhalacije. Iako je vitamin E ključan za zdravlje i deluje kao antioksidans, vitamin E acetat je sintetički oblik koji se često koristi u e-cigaretama i nekim dodacima ishrani.
"Kada se dodaje u obliku acetata i koristi uglavnom u e-cigaretama ili nekim vrstama dodataka ishrani, može imati životno ugrožavajuće posledice na pluća. Inhalacija ove materije može dovesti do bolesti poznate kao EVALI (povreda pluća povezana s upotrebom e-cigareta ili vejp proizvoda)", upozorava lekar za SheFinds.
Nadalje, dodaje da uzrokuje upalu i oticanje pluća (plućni edem), a u nekim slučajevima može prouzrokovati i trajna oštećenja respiratornog sistema ili smrt.
"Dugotrajni učinci pušenja utiču na normalnu funkciju pluća i ometaju njihovu sposobnost prenosa kiseonika u krvotok", napominje.

Iako beta-karoten jeste preteča vitamina A i ima antioksidativna svojstva, istraživanja su pokazala da visoke doze dodataka beta-karotena mogu imati negativne učinke, posebno kod pušača i osoba izloženih azbestu.
Dr Lahej ističe: "Utvrđeno je da visoki unos beta-karotena kod pušača i osoba izloženih azbestu povećava rizik od bolesti pluća i raka."
Takođe napominje da može povećati rizik od raka pluća.
"Osim toga, kada se uzima u visokim dozama, beta-karoten deluje drugačije u plućima pušača. Može pojačati oksidativni stres izazvan nikotinskim dimom i tako povećati rizik od raka pluća", dodao je.
Savetuje izbegavanje dodataka ili ulja koji sadrže vitamin E acetat. Umesto toga, preporučuje konzumiranje hrane koja sadrži prirodni vitamin E, poput orašastih plodova, semenki i zelenog povrća.
Sigurnije je izbegavati proizvode koji ovo jedinjenje isporučuju putem inhalacije.
Što se tiče beta-karotena, sugeriše se izbegavanje velikih doza ovog dodatka, posebno ako smo pušači.
"Trebali biste da konzumirate prirodne izvore vitamina A, poput šargarepe, batata, španaća itd., bez rizika," zaključuje dr Lahej.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







