Grašak može da izazove ozbiljne nuspojave ako ga konzumirate na ovaj način

Ključno je unositi grašak u umerenim količinama i pravilno ga pripremati

08.09.2025. 12:37
  • Podeli:
zamrznut grašak, zamrzivač, pixabay-661a47ee94585.webp Foto: Pixabay

Zeleni grašak mnogima je omiljeno povrće, cenjeno zbog bogatstva vlakana, vitamina i antioksidansa.

Iako je svakako koristan deo uravnotežene ishrane, preterana svakodnevna konzumacija može da dovede do neželjenih nuspojava, poput nadutosti, slabije apsorpcije minerala i opterećenja za bubrege.

Prema podacima Harvardove Škole javnog zdravlja, zeleni grašak sadrži jedinjenja poznata kao antinutrijenti - među njima su lektini i fitinska kiselina. U velikim količinama, oni mogu da smanje apsorpciju hranjivih materija i uzrokuju probavne smetnje.

Zbog toga je ključno unositi grašak u umerenim količinama i pravilno ga pripremati.

Nadutost i nelagoda u probavi

Veće količine zelenog graška mogu da izazovu nadutost i gasove. To se događa zbog visokog sadržaja vlakana i određenih vrsta ugljenih hidrata koje telo ne može u potpunosti da razgradi u tankom crevu. Ti nerazgrađeni sastojci se zatim fermentišu u debelom crevu, što dovodi do stvaranja gasova i osećaja nelagode.

Kako biste to izbegli, preporučuje se postupno povećavanje unosa vlakana i izbegavanje prevelike količine graška odjednom. Tako probavni sistem može lakše da se prilagodi.

Manja apsorpcija gvožđa, kalcijuma i cinka

Zeleni grašak sadrži antinutrijente koji mogu da smanje iskorišćavanje važnih minerala iz hrane, posebno gvožđa, kalcijuma i cinka. Ta jedinjenja se vežu za minerale u probavnom sistemu i otežavaju njihovu apsorpciju.

Dobra vest je da kuvanje uveliko smanjuje ino antinutrijenata. Namakanje i temeljno kuvanje graška dodatno pomažu u smanjenju njihovog učinka. Ipak, ako grašak jedete svakodnevno u velikim količinama, dugoročno može uticati na vaš nutritivni status.

Opterećenje za bubrege kod osetljivih osoba

Grašak je bogat biljnim proteinima, ali visoka količina proteina u ishrani može da bude izazov za bubrege, naročito kod osoba koje već imaju bubrežne bolesti. Povećan unos proteina zahteva dodatni rad bubrega, a to može dovesti do komplikacija.

Takođe, prevelika konzumacija graška može da povisi nivo mokraćne kiseline u organizmu, što u nekim slučajevima uzrokuje bolove u zglobovima.

Umerenost je najvažnija

Zeleni grašak je hranjiv i vredan dodatak ishrani, ali ključ je u umerenosti. Pripazite na količinu i nastojte u ishranu da uključite raznolike vrste povrća. Pravilna priprema graška, koja uključuje potapanje i kuvanje, smanjuje neželjene učinke i čini ga sigurnim i zdravim delom svakodnevne ishrane.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()