Istražuje se da li je efekat na biološko starenje jedinstven za teobromin ili to jedinjenje stupa u interakciju sa drugim hemikalijama u crnoj čokoladi
Foto: ShutterstockStudija je proučavala nivoe teobromina – jedinjenja koje se nalazi u kakaovcu – u krvi i uporedila ih sa markerima biološkog starenja, koji pokazuju koliko je telo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne broja godina.
Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više crne čokolade, rekli su da bi nalazi mogli da pomognu u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje "sadrže tragove zdravijeg i dužeg života".
Teobromin je "relativno nedovoljno istražen prehrambeni fitonutrijent" koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su naučnici, prenosi agencija dpa.
Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude.
Analiza, koju su sproveli stručnjaci sa King’s Collegea u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1.160 ljudi iz studije Kora u Nemačkoj.
Naučnici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.
Vodeći naučnik na King’s Collegeu u Londonu Rami Sad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike, rekao je:
"Ovo je veoma uzbudljivo otkriće, a sledeća važna pitanja su šta stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje da istražimo interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi da nas dovede do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i retkim bolestima."

Džordana Bel, profesorka epigenomike na King’s Collegeu u Londonu, rekla je:
"Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebalo da jedu više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može da sadrži tragove za zdraviji i duži život."
Naučnici su takođe testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali ukazuju na to da je efekat specifičan za teobromin.
Tim sada istražuje da li je efekat na biološko starenje jedinstven za teobromin ili to jedinjenje stupa u interakciju sa drugim hemikalijama u crnoj čokoladi, poput polifenola.
Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







