Neki ljudi redovno koriste ove sastojke u svojoj ishrani, dodajući ih jelima, sendvičima, salatama, iako su veoma štetni za zdravlje
Dva popularna preliva, koja se često koriste kao dodaci u sendvičima, salatama, roštilju i drugim jelima, mogu imati negativan uticaj na zdravlje. Majonez i kečap su namirnice koje većina ljudi konzumira svakodnevno, često ne obraćajući pažnju na njihov sastav. Oba sadrže visok broj kalorija, nezdravih masti, šećera i soli.
Iako je uživanje u omiljenoj hrani normalno, prekomerna konzumacija ovih namirnica može naškoditi zdravlju, posebno važnim organima poput srca i jetre. Dijetolog Liza Ričards i dr. Erik Netkin upozoravaju na potencijalne štetne efekte majoneza i kečapa ako se često i u velikim količinama konzumiraju.
Majonez, posebno tradicionalni majonez na bazi jaja, bogat je zasićenim mastima koje mogu povećati nivo holesterola i opteretiti krvne sudove, što može biti štetno za jetru. Čak i ako je majonez napravljen od zdravih ulja, kao što je maslinovo ulje, najbolje je konzumirati ga umjereno.
Što se tiče kečapa, on često sadrži visok nivo šećera, obično u obliku kukuruznog sirupa sa velikom količinom fruktoze. Redovno i preterano konzumiranje može doprineti insulinskoj rezistenciji i gojenju, što može negativno uticati na zdravlje srca.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.