Hrana za mozak: Šest namirnica za bolje pamćenje nakon 60. godine

Kako starimo, promene u kognitivnim funkcijama poput pamćenja i koncentracije postaju prirodan deo života

19.09.2025. 21:05
  • Podeli:
shutterstock_2571048141  pistaći hrana-68cd179d814b4.webp Foto: Shutterstock

Mnogi nakon 60. godine primećuju da im je teže da obavljaju više zadataka istovremeno, zaboravljaju imena ili se teško prisete prave reči. Iako to može biti frustrirajuće i uobičajeno, ne znači da se s tim treba pomiriti. Ključnu ulogu u očuvanju oštrine uma ima ishrana, piše EatingWell.

Ne postoji čarobna namirnica koja će sprečiti kognitivni pad, ali uravnotežen jelovnik bogat nutritivno vrednim sastojcima može značajno podržati zdravlje mozga.

"Ishrana koja ima za cilj usporavanje kognitivnog pada trebalo bi da daje prednost izvorima nemasnih proteina, da ograniči unos natrijuma i zasićenih masti te da uključuje voće i povrće, maslinovo ulje, ribu, orašaste plodove i integralne žitarice“, objašnjava nutricionistkinja Medi Paskuariello.

Stručnjaci izdvajaju šest namirnica koje su posebno korisne za kognitivne funkcije nakon 60. godine.

Masna riba

Losos, skuša, sardine i haringe bogate su omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, koje su direktno povezane sa zdravljem mozga. Ove korisne masti smanjuju upale i podržavaju kognitivne funkcije. 

"Konzumacija ribe i omega-3 masti povezana je s manjim rizikom od Alchajmerove bolesti i moždanog udara“, ističe nutricionistkinja Loren Haris-Pinkus.

Borovnice

Želite li brže da razmišljate, posegnite za borovnicama. Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe starije od 65 godina, koje su šest meseci svakodnevno konzumirale prah borovnice, iskusile poboljšanje u brzini mentalne obrade. Ako ne možete da pronađete sveže, smrznute su jednako dobra opcija. Nutricionistkinja Maksin Jeng preporučuje jednu do dve porcije bobičastog voća dnevno za optimalno zdravlje mozga.

Tamnozeleno lisnato povrće

Istraživanja pokazuju da većina ljudi starijih od 60 godina ne unosi dovoljno tamnozelenog lisnatog povrća. Namirnice poput spanaća, kelja i raštana mogu pomoći u poboljšanju učenja i pamćenja. Smatra se da je vitamin K ključan za ovaj učinak, ali važnu ulogu imaju i drugi nutrijenti poput beta-karotena i vitamina E.

Povrće iz porodice kupusnjača

Karfiol, kupus i brokoli mogu smanjiti rizik od kognitivnog pada koji raste s godinama. Jedna studija otkrila je da su osobe koje su najčešće jele povrće iz ove porodice imale znatno bolje kognitivno zdravlje. Autori studije veruju da je to posledica obilja antioksidanasa koji štite osetljive moždane ćelije od oštećenja, ali i pozitivnih promena u crevnoj mikroflori.

Jaja

Osim što su odličan izvor proteina, jaja su bogata holinom, nutrijentom ključnim za proizvodnju acetilholina – neurotransmitera zaduženog za pamćenje i učenje. 

"Istraživanja sugerišu da je nizak unos holina povezan s većim rizikom od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti“, kaže Jeng. Jedno veliko jaje sadrži oko 147 mg holina, a važno je napomenuti da se on nalazi u žumancetu.

Pistaći

Pistaći su puni antioksidanasa, posebno flavonoida, koji mogu održati mozak oštrim. Dokazano je da flavonoidi smanjuju rizik od subjektivnog kognitivnog pada, odnosno onih malih propusta u pamćenju koji s vremenom mogu prerasti u ozbiljnije probleme. Pored toga, pistaći su dobar izvor vlakana, magnezijuma i drugih važnih minerala.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()