Pojedine namirnice sa malo ugljenih hidrata mogu doprineti gojaznosti
Foto: ProfimediaIako su dijete sa malo ugljenih hidrata često povezane sa gubitkom težine, važno je znati da neke namirnice sa malo ugljenih hidrata mogu doprineti povećanju telesne težine ako se konzumiraju u velikim količinama.
Namirnice poput avokada, maslina, orašastih plodova i semenki su nutritivno bogate, ali i kalorične, što može dovesti do povećanja telesne težine ako se jede u prevelikim količinama.
Stručnjaci su upozorili na dve popularne namirnice sa niskim sadržajem ugljenih hidrata koje mogu podstaći povećanje telesne težine ako se konzumiraju bez ograničenja.
Orašasti plodovi i semenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali gastroenterolog i barijatrijski hirurg dr Harš Šet upozorava da slane verzije mogu negativno uticati na ravnotežu tečnosti u telu i doprineti nadimanju.
"Njihov visokokalorični profil može biti dodatno pojačan natrijumom, što može dovesti do prekomerne konzumacije i otežati mršavljenje. Smanjenje unosa natrijuma pomaže u održavanju zdrave ravnoteže elektrolita, smanjuje nadimanje i zadržavanje vode i pomaže u boljoj regulaciji apetita", kaže dr Šet za SheFinds.
Nutricionistkinja Šeri Berger ističe da su "orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova odličan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih jedemo bezobzirno, lako možemo da unesemo više od 800 kalorija u samo jednoj užini".
Umerenost je ključna – uključivanje orašastih plodova u uravnoteženu ishranu može obezbediti vredne hranljive materije, bez ometanja ciljeva mršavljenja.
Punomasni mlečni proizvodi, kao što su punomasno mleko, sir i puter, imaju malo ugljenih hidrata u poređenju sa proteinima i mastima. Međutim, njihov visok sadržaj zasićenih masti može povećati nivo LDL holesterola, što može povećati rizik od upale i smanjiti osetljivost na insulin.

"Veoma loši oblici masti, kao što su zasićene masti, nalaze se u proizvodima kao što su punomasno mleko, sir i puter. Ove masti povećavaju LDL holesterol, podstiču upalu i smanjuju osetljivost na insulin - tri faktora koji povećavaju rizik od dijabetesa, a takođe doprinose gojenju", zaključio je dr Šet.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







