Jesen je razdoblje bogato sezonskim voćem i povrćem, što je idealno za pripremu hranjivih i ukusnih jela
Jesenja hrana ne samo da je ukusnija i pristupačnija u sezoni, već je bogata hranjivim materijama koje mogu obogatiti našu ishranu, tvrdi dijetetičarka Natali Rizo.
“Jesen je jedno od mojih omiljenih godišnjih doba za voće i povrće. S sezonskim opcijama, uključujući bundeve, tikve, kruške i još mnogo toga, postoji mnogo ukusnih zdravih opcija. Osim toga, sezonska hrana boljeg je ukusa i pristupačnija", rekla je za Rizo za Today.
Ipak, jedno voće izdvojila je kao najzdravije - nar.
“Ovo voće bogato je vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i folatima. Nar sadrži polifenole, biljna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv upala.
Istraživanja pokazuju da konzumacija nara može da smanji rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti”, ističe.
Osim nara, navela je još nekoliko odličnih jesenjih namirnica.
Evo što se našlo na spisku.
Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C i pomažu u probavi i jačanju imuniteta.
“Ova svestrana voćka može da se koristi u mnogim slatkim i slanim jelima”, kaže Rizo.
“Bundeva je puna beta-karotena, prekursora vitamina A, koji je dobar za zdravlje očiju i borbu protiv upala. Može se koristiti u čorbama, kolačima i doručcima poput kaša i smutija”.
“Kruške su ne samo svestrane i slatke, već su i bogate vlaknima. Svaka kruška sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana, što je korisno jer većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana.
Važno je jesti i koru, jer je upravo ona najbogatiji izvor vlakana, tvrdi dijetetičarka.
“Prokelj postaje sve popularniji. Bogat je vlaknima i vitaminom C što pomaže održavanju zdravlja probavnog i imunog sistema tokom hladnijih meseci. Lako se peče i može se poslužiti kao prilog ili čak postati glavni sastojak”.
Iako pečurke rastu tokom cele godine, njihov zemljani ukus i mesnata tekstura posebno se uklapaju u jesenja jela.
“Pečurke su jedino povrće koje sadrži vitamin D, ključan za zdravlje kostiju, koji je teško dobiti putem ishrane. Budući da je vitamin D rastvorljiv u mastima, kuvanje gljiva na masnoći, poput maslinovog ulja, poboljšava njegovu apsorpciju”, zaključila je Natali Rizo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.