Imate problem sa upornim i neprijatnim gasovima: Šta ih uzrokuje i kako da ih se rešite

Gas može da bude rezultat nadimanja ili gutanja vazduha tokom jela, žvakanja, pijenja kroz slamku ili pušenja

15.10.2023. 20:13
  • Podeli:
shutterstock_1254094441 PMS bol u stomaku, stomak, menstruacija-650ac85a1aaa4.webp Foto: Shutterstock

Neprerađeni ugljeni hidrati su čest uzrok gasova jer želudac i tanko crevo ne mogu da razgrade ovu hranu.

Umesto toga, ovi ugljeni hidrati se kreću u debelo crevo, gde bakterije počinju da ih razgrađuju, oslobađajući gas.

Kako sprečiti gas

Određena hrana sadrži šećere, skrob i vlakna koja telo ne može u potpunosti da svari.

Kada ova hrana stigne do debelog creva, bakterije počinju da ih razgrađuju, stvarajući gas. Hrana koja izaziva nadimanje sadrži velike količine određenih polisaharida, posebno oligosaharida, kao što je inulin. Inulin pripada kategoriji dijetetskih vlakana poznatih kao fruktani.

Namirnice koje mogu pogoršati nadimanje uključuju:

  • Povrće kao što su kupus, luk i kelj
  • Žitarice kao što su pšenica ili zob
  • Mahunarke, uključujući pasulj i boranija
  • Mlečni proizvodi
  • Kvasac u pekarskim proizvodima, kao što su peciva i hleb

Netolerancija na laktozu

Kada ljudi konzumiraju hranu koja sadrži laktozu, kao što je mleko, a nemaju enzime da je razgrade, bakterije se hrane laktozom. Kod osoba sa netolerancijom na laktozu, ovi proizvodi izazivaju velike količine gasova.

Celijakija

Intolerancija na protein gluten znači da ljudi sa celijakijom doživljavaju prekomerno nadimanje kada konzumiraju ječam, pšenicu i raž.

Veštački zaslađivači

Sorbitol i manitol su uobičajeni u slatkišima, žvakaćim gumama i slatkoj hrani bez šećera. Neki ljudi razviju dijareju, gasove ili oboje kada konzumiraju ovu hranu.

Vlakna

Prebrzo dodavanje vlakana u ishranu može izazvati nadimanje, posebno ako se uzimaju velike količine psilijuma.

Gazirana pića

Gazirana pića i pivo mogu izazvati nakupljanje gasova u crevnom traktu.

Problemi sa crevima

Neka hronična stanja mogu izazvati nadimanje, na primer, Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis ili divertikulitis.

Problemi sa žučnom kesom

Kamen u žuči i holecistitis mogu izazvati dodatni gas.

Zatvor

Stolica može otežati izbacivanje viška gasova, što dovodi do daljeg nakupljanja i nelagodnosti.

Gastroenteritis i druge crevne infekcije

Virusna, bakterijska ili parazitska infekcija digestivnog sistema, ili trovanje hranom, može izazvati nakupljanje gasova.

Antibiotici i laksativi

Antibiotici mogu poremetiti normalnu crevnu floru ili bakterijsku floru u crevima, što dovodi do nadimanja. Pored toga, redovna i prekomerna upotreba laksativa može povećati rizik od razvoja nadimanja i povećanog gasa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()