Izbegavajte tri vrste hrane ako želite zdravo srce: Lekar upozorava

Trans masti predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje srca i celog organizma

07.01.2025. 07:30
  • Podeli:
shutterstock, zdravo srce priroda aktivnost zdravlje-66a7e1b73b423.webp Foto: Shutterstock

Potrošnja prerađene hrane i nezdravih sastojaka može ozbiljno uticati na naše zdravlje, posebno na srce i telesnu težinu. Stoga, ako želimo da poboljšamo navike u ishrani i smanjimo rizik od bolesti, važno je obratiti pažnju na određene namirnice i vrste namirnica koje mogu da naškode našem zdravlju. Stručnjaci preporučuju smanjenje unosa sledećih vrsta hrane.

1. Hrana bogata trans mastima

Trans masti predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje srca i celog organizma. Prekomerna potrošnja ovih masti povezana je sa povećanjem telesne težine, upalom i većim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa.

"Trans masti su na tržištu više od 100 godina“, ističe kiropraktičar i stručnjak za mršavljenje dr. Erik Berg za SheFinds. Iako su formalno zabranjeni, tragovi trans masti i dalje mogu biti prisutni u nekim proizvodima, kao što su delimično hidrogenizovana ulja. Zbog toga je važno pažljivo pročitati deklaracije i izbegavati prerađenu hranu koja može da sadrži ove nezdrave masti.

2. Prerađena hrana

Visoko obrađena hrana, posebno mesne prerađevine kao što su salama, mortadela i šunka, sadrže velike količine natrijuma, koji može oštetiti zdravlje srca. 

"Natrijum se koristi za aromatizovanje i očuvanje mesnih proizvoda poput šunke“, objašnjava dijetetičarka i nutricionista Liza Ričards.

Prekomerni unos natrijuma povezan je sa nadimanjem, zadržavanjem vode i visokim krvnim pritiskom, a takođe može doprineti akumulaciji masti u predelu stomaka, dodatno povećavajući rizik za zdravlje srca.

3. Proizvodi bogati natrijumom

Hrana sa visokim sadržajem natrijuma, kao što je delikatesno meso, može dugoročno biti štetna po zdravlje. Visok unos natrijuma povezan je sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok prekomerna konzumacija može izazvati zadržavanje vode i povećanje krvnog pritiska. Ričards preporučuje da ljudi koji prate ishranu zdravu za srce biraju alternative sa nižim unosom soli ili, još bolje, nemasne izvore proteina poput svežeg mesa ili ribe.

Smanjenje unosa ove vrste hrane i usvajanje uravnotežene ishrane može značajno doprineti zdravlju srca i opštem blagostanju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()