Jedna šolja čaja dnevno smanjuje rizik od nastanka opake bolesti

Može li svakodnevno pijenje čaja smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2?

08.10.2023. 20:15
  • Podeli:
kamilica čaj pixabay-64804f2f60295.webp Foto: Pixabay

Samo jedna šoljica čaja svaki dan mogla bi pomoći u borbi protiv dijabetesa, kako pokazuje nova studija.

Novo istraživanje sa Univerziteta u Australiji tvrdi da svakodnevna konzumacija čaja može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa dva za gotovo 30 posto.

Profesor Tongzhi Wu sa Univerziteta Adelaide rekao je: “Naša otkrića ukazuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na regulaciju nivoa glukoze u krvi.”

Značajne zdravstvene dobrobiti čaja, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa dva, zabeležene su u nekoliko studija tokom poslednjih godina, ali mehanizmi koji stoje u pozadini tih dobrobiti nisu bili jasni.

“Naša otkrića upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na upravljanje šećerom u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze u urinu, poboljšane insulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi. Te su dobrobiti bile najizraženije među onima koji svakodnevno piju tamni čaj.”

Valja spomenuti upravo to – da su učinci bili veći kod ljudi koji su pili tamni čaj.

Foto: UNA

Dijabetes tipa 2 javlja se kada telo ne može da reguliše nivo glukoze u krvi, obično zato što telo prestane ispravno da reaguje na insulin, hormon koji kontroliše glukozu u krvi.

Ako se ne kontroliše, dijabetes tipa 2 može dovesti do visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, oštećenja živaca, gubitka vida i oštećenja bubrega.

Dijabetes tipa 2 veliki je zdravstveni problem, a njegova prevalencija raste širom sveta, a on je uveliko rezultat nezdrave prehrane i načina života te je povezan sa starenjem, prekomernom težinom i gojaznošću

Promene načina života, kao što su povećana fizička aktivnost i zdrava prehrana, mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Nova studija pokazuje da redovno pijenje čaja takođe može pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa. Uz to, čaj povećava izlučivanje glukoze u urinu, poboljšava otpornost na inzulin, a time i kontrolu šećera u krvi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()