Činjenica je da nam uravnotežen doručak daje dozu sjajne jutarnje energije i poboljšava metabolizam, nivo glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. Ali kada je najbolje vreme da doručkujemo?
Prema rečima bivšeg atletičarke Rhian Stephenson, nutricioniste, ne postoji univerzalno doba dana za doručak.
"Ali dobro pravilo je da između večere i doručka bude najmanje 12 sati. Dakle, ako ste završili sa večerom u 19:30, sačekajte do 7:30 pre nego što doručkujete", rekla je ona za Glamourmagazine.
Ono što mnogi kažu je da je optimalno vreme za doručak između 07:00 i 09:00 ujutru, u roku od sat vremena od buđenja. U ovom periodu telo je spremno da primi energiju i hranljive materije koje će pokrenuti metabolizam i obezbediti energiju za jutarnje aktivnosti.
Duži vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje creva i ubrzanje metabolizma.
Ono što jedete je jednako važno kao i kada doručkujete. Kvalitetan doručak bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima je ključan. Ovo će pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi, energije i načina ishrane tokom dana.
I izbegavajte slatki doručak. Krofne, đevreci i neke žitarice će povećati nivo glukoze u krvi, a zatim će ona ponovo pasti nekoliko sati kasnije, ostavljajući vas da se osećate usporeno i da se borite sa maglom u mozgu.
Obrok bogat ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima obezbeđuje stabilnu energiju i koncentraciju tokom jutra.
Kalorije su način merenja količine energije koju vaše telo dobija iz hrane koju jedete. Preskakanje doručka sve vreme u suštini znači da unosite manje kalorija nego što je potrebno vašem telu, posebno nakon spavanja (posti) cele noći. Ovo zauzvrat može "usporiti vaš metabolizam, povećati stres i soslabiti imunitet", kaže Rhian. Jednostavno rečeno, neće biti dobro za vas.
Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate hranljivim materijama i koje pružaju dugotrajnu energiju, kao što su:
Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima: Ovsena kaša je odličan izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi obezbeđuju vitamine, minerale i zdrave masti.
Jaja i avokado na hlebu od integralnog brašna: Ovaj obrok je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima i pruža dugotrajnu energiju.
Jogurt sa medom i čia semenkama: Jogurt je odličan izvor kalcijuma i proteina, dok čia semenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.