Kardiolozi otkrivaju i objašnjavaju šta bi trebalo da jedemo da bi naše srce bilo zdravo
Iako zdravlje našeg srca zavisi od mnogo različitih faktora kao što su telesna aktivnost, pušenje, konzumacija alkohola, izloženost stresu i genetika, veliki uticaj takođe ima i naša ishrana, tvrde kardiolozi.
Kako donosi Eat This, postoji hrana koja je dobra za naše srce i koja pospešuje njegov rad, dok, sa druge strane, postoje i one namirnice koje bi prema mišljenju stručnjaka trebalo da izbegavamo.
Voće i povrće su namirnice su koje, kako objašnjavaju kardiolozi, dokazano pospešuju zdravlje našeg srca i smanjuju rizik od mnogih bolesti.
"Ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti obezbeđujući esencijalne hranjive materije poput vitamina, minerala i antioksidansa", objašnjava kardiolog Kaustub Dabhadkar.
"Mnogo voća i povrća sadrži visok nivo vitamina C i E, za koje je poznato da imaju antioksidativna svojstva. Osim toga, voće i povrće je bogato je kalijumom koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Iako voće sadrži velike količine šećera, vlakna u njemu usporavaju stopu apsorpcije šećera, što vam pomaže da izbegnete visok nivo šećera."
Takođe, studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine je otkrila da je kod ljudi koji su jeli hranu bogatu povrćem i voćem pronađeno manje biomarkera povezanih sa srčanim bolestima ili nekim drugim zdravstvenim problemima koji utiču na zdravlje srca.
Ishrana integralnim žitarica, umesto prerađenih, veliki je korak u brizi za zdravlje vašeg srca, tvrdi kardiolog. Glavna razlika između integralnih i rafiniranih žitarica je u tome što integralne žitarice sadrže velike količine vlakana i drugih hranjivih materija, dok prerađene žitarice, kao što su testenine od belog brašna i beli hleb, sadrže najvećim dilom ugljene hidrate, ali i šećere.
"integralne žitarice su izvanredan izvor vlakana koja mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti, a sadrže i važne vitamine B i E, magnezijum i selen", tvrdi Dabhadkar.
Klinika Mejo takođe navodi da integralne žitarice mogu pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, što je direktno povezano sa zdravljem vašeg srca, prenosi Index.hr.
"Ribe, kao što su losos, tuna i sardine, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što snižavaju trigliceride, smanjuju upale i krvni pritisak", kaže Dabhadkar:
"Konzumiranje ribe barem dva puta nedeljno može da vam pomogne da zadovoljite preporučeni unos tih esencijalnih masnih kiselina."
Postoji i hrana koju je tvrdi kardiolog, najbolje izbegavati ili u potpunosti eliminisati. To su zasićene i trans masti.
"Zasićene i trans masti mogu da povise nivo LDL (lošeg) holesterola i povećaju rizik od srčanih bolesti", upozorava Dabhadkar.
"Ograničavanjem unosa zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima i izbegavanjem trans masti koje se nalaze u prerađenoj hrani možete sniziti nivo holesterola i smanjiti rizik od srčanih oboljenja."
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.