Koliko dugo pečurke mogu da stoje u frižideru: Kada postaje rizično da ih koristite?

Pečurke su jedna od onih namirnica koje su fantastične kada su sveže, ali prilično sumnjive kada im istekne rok

10.11.2025. 16:49
  • Podeli:
pečurke gljive šampinjoni pixabay 1-690381dfc0bae.webp Foto: Pixabay

Pečurke su jedna od onih namirnica koje su fantastične kada su sveže, ali prilično sumnjive kada im istekne rok.

Lako je kupiti ih "za sutra", pa ih zaboraviti u fioci frižidera dok ne potamne, postanu lepljive i – blago rečeno – problematične.

Ako ste se ikada pitali koliko dugo pečurke zapravo mogu da stoje i kako da ih pravilno čuvate da ne propadnu, ovo je vodič koji objašnjava sve što treba da znate.

Kupljene pečurke - rok i čuvanje

Sveže kupljene pečurke, poput šampinjona, bukovača ili šiitake, u frižideru obično traju od četiri do sedam dana. Ako su već isečene, taj rok se skraćuje na dva do tri dana.

Kako ih najbolje čuvati:

Ostaviti ih u originalnoj ambalaži ako ima rupice – pečurkama je potreban vazduh.

Ako su kupljene rinfuzno, prebaciti ih u papirnu kesu (plastika zadržava vlagu i ubrzava kvarenje).

Držati ih u najhladnijem delu frižidera, idealno u fioci za povrće, piše Index.hr.

Znakovi da više nisu za jelo:

Ako je površina sluzava ili lepljiva, imaju tamne fleke ili jak, neprijatan miris – vreme je da ih bacite. Ako su mekane i gnjecave, umesto čvrste i elastične, više nisu bezbedne za jelo.

Ubrane pečurke: još kraći rok i više pažnje

Ubrane pečurke najbolje je pojesti istog dana, ali mogu da stoje do dva dana u frižideru. One brzo gube svežinu jer nisu tretirane i često sadrže više vlage.

Pre spremanja:

Očistiti ih mekanom krpom ili četkicom, bez pranja pod vodom.

Spakovati ih u papirnu kesu ili korpicu obloženu papirom.

Ako ih nećete odmah jesti, možete ih kratko obariti i zamrznuti ili osušiti – tako mogu trajati i nekoliko meseci.

Kako ih sačuvati duže?

Ako znate da ih nećete upotrebiti u narednih par dana, pečurke možete zamrznuti ili osušiti.

Za zamrzavanje: Nakratko ih propržiti na suvoj tiganju pet do 10 minuta, ohladiti, pa spakovati u posude ili kese. U zamrzivaču mogu trajati do šest meseci.

Za sušenje: Iseći ih na tanke listiće i osušiti u rerni na oko 50 stepeni Celzijusa ili u dehidratoru. Kada se kasnije potope u toplu vodi, ponovo su spremne za pripremu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()