Lekovita svojstva ove voćke čine čuda za organizam: Ublažava mučnine i dobra je za čir na želucu

Bogata je vlaknima, vitaminom C, tiaminom, vitaminom B6, bakrom, gvožđem, kalijumom i magnezijumom

26.01.2025. 13:11
  • Podeli:
shutterstock_1786422740 supermarket, kupovina, voće, market,-650c0fbd2f378.webp Foto: Shutterstock

Dunja je prilično neobičan plod koji je usko povezan s jabukama i kruškama.

Vrlo je korisno voće i blagotvorno za naš organizam zbog vitamina C, vitamina A, minerala i mnogih drugih korisnih materija. Međutim, donekle je neopravdano zanemarena.

Iako je dunja mediteranskog porekla i relativno često se nalazi u vrtovima na našem području, ovo voće neopravdano ne uživa veliku popularnost, navodi Healthline.

Evo zbog kojih 5 razloga su upravo dunje riznica zdravih nutrijenata potrebnih svakodnevnoj ishrani.

Bogatstvo hranjivih materija

Dunje sadrže vlakna i nekoliko bitnih vitamina i minerala, što ih čini izuzetno hranjivim voćkama. Jedna dunja od 90 grama daje sledeće:

  • Kalorije: 52
  • Masti: 0 grama
  • Proteini: 0,3 grama
  • Ugljeni hidrati: 14 grama
  • Vlakna: 1,75 grama
  • Vitamin C: 15% dnevne vrijednosti (DV)
  • Tiamin (vitamin B1): 1,5% DV
  • Vitamin B6: 2% DV
  • Bakar: 13% DV
  • Gvožđe: 3,6% DV
  • Kalijum: 4% DV
  • Magnezijum: 2% DV

Iako nisu posebno bogate nekim specifičnim spojem, dunje nude široku lepezu hranjivih materija za vrlo malo kalorija.

Sadrže snažne antioksidanse
Antioksidansi smanjuju metabolički stres, upale i štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima koji su nestabilne molekule.

Neka istraživanja sugerišu da određeni antioksidansi u dunjama, uključujući flavonole poput kvercetina i kaempferola, smanjuju upale i štite od hroničnih bolesti poput bolesti srca.

Ublažavaju mučnine u trudnoći

Neki od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Određena istraživanja pokazuju da dunje mogu da pomognu u ublažavanju ovih simptoma. Tako je jedna studija na 76 trudnica pokazala da je 1 kašika (15 ml) sirupa od dunje značajno efikasnija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine izazvane trudnoćom.

Ublažavaju probavne smetnje

Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za lečenje raznih probavnih poremećaja.

Nedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt dunje može da zaštiti crevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima creva, kao što je ulcerozni kolitis.

Leče čir na želucu

Rana istraživanja pokazuju da biljni spojevi u dunjama mogu da pomognu u prevenciji i lečenju čira na želucu.

U studiji iz epruvete, sok od dunje inhibirao je rast H. pylori, bakterije za koju se zna da uzrokuje čir na želucu. Iako ova studija iz epruvete i druge na životinjama pokazuju da dunje mogu zaštititi od čira na želucu, potrebna su istraživanja na ljudima.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()