Lekovita svojstva sirupa i čaja od borovih iglica: Ovako ga možete pripremiti

Sadrže pravo bogatstvo vitamina i korisnih jedinjenja, što ih čini izuzetno efikasnom pomoći prirode.

23.01.2025. 21:57
  • Podeli:
pine-cone-2998064_1280 šišarka, ulje od bora, bor, četinar, iglice, pixabay-65a68c89039a9.webp Foto: pixabay

Borove iglice su odavno poznate po svojim lekovitim svojstvima. Koriste se u čaju ili sirupu, koji tokom zimskih meseci doprinosi jačanju imuniteta i čisti respiratorni trakt, posebno pluća.

Sadrže pravo bogatstvo vitamina i korisnih jedinjenja, što ih čini izuzetno efikasnom pomoći prirode.

Između ostalog, borove iglice sadrže pet puta više vitamina C od pomorandže, obiluju vitaminom A, esencijalnim uljima i antioksidansima poput flavonoida i tanina. Kao rezultat toga, oni nisu samo važna podrška imunitetu, već i odlično sredstvo za detoksikaciju organizma i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.

Berite ih u šumi, daleko od saobraćajnih gužvi i zagađenja. Možete ih koristiti sveže ili sušene.

Čaj od borovih iglica

Vrlo je lako napraviti čaj od borovih iglica.

Sveže ubrane ili osušene borove iglice preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje deset minuta.

Procediti, po želji zasladiti medom i konzumirati tokom dana, piše 24 sata.hr. Sirup je nešto teže pripremiti, ali možete ga praviti u većim količinama i duže čuvati.

Recept za sirup od borovih iglica

Sastojci:

  • 2 šake svežih borovih iglica (mladi izdanci)
  • 1 kg šećera ili meda,
  • 2 do 3 limuna (po želji).

Priprema:

Ubrati mlade i sveže borove iglice, dobro ih oprati i ostaviti da se osuše. Najbolje ih je sušiti na krpi, na svežem vazduhu.

Zatim ih stavite u teglu sa šećerom, tako da na dno stavite jedan sloj iglica, pa pospite slojem šećera i složite ih naizmenično do vrha.

Ako želite da dodate limun (što nije neophodno), između slojeva iglica i šećera stavite krišku dva limuna, prenosi 24sata.hr.

Zatvorite teglu i ostavite na sunčanom mestu 40 dana. Nakon što se šećer potpuno rastvori, procediti i sipati u čiste tegle koje se mogu hermetički zatvoriti.

Nakon otvaranja sirupa, čuvajte ga u frižideru. Ne konzumirajte ga uz veoma tople napitke, jer visoke temperature smanjuju njegovu efikasnost.

Kako dozirati sirup za odrasle i decu

Odrasli mogu uzimati jedn e do dve kašike sirupa dnevno. Deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju ovaj sirup, a starijim osobama može se davati jedna mala kašičica dnevno.

Trudnice i dojilje treba da se konsultuju sa lekarom o upotrebi sirupa od borovih iglica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()