Najedete se pa pijete lekove za mršavljenje? Imamo loše vesti za vas

Osobe koje se prejedaju kako bi kontrolisale svoje emocije možda neće imati iste rezulatate od popularnih lekova za mršavljenje, govori novo istraživanje

20.09.2025. 15:27
  • Podeli:
shutterstock_696283807 dijeta mršavljenje lekovi za mršavljenje gojaznost-68ce9d9ac8f97.webp Foto: Shutterstock

Dok oni koji posežu za hranom jer im izgleda primamljivo, beleže stabilniji gubitak težine, oni koji pate od emocionalnog prejedanja često nemaju korist, što upućuje na to da uz terapiju mora ići i psihološka podrška.

Popularni lekovi, Ozempik, Vegovi i Mundžaro spadaju u klasu lekova poznatih kao GLP-1 receptorski agonisti, pomažu ljudima da smršaju imitirajući hormon koji smanjuje apetit. Međutim, korist nije podjednaka za sve, pa su naučnici u Japanu proveli godinu dana prateći 92 pacijenta sa dijabetesom kako bi bolje razumeli zašto neki ljudi gube više kilograma kada su na GLP-1 lekovima, a drugi ne.

Otkriveno je da osobe koje se prejedaju zbog gledanja ili mirisa hrane dobro reaguju na lekove, ali da ljudi koji se prejedaju iz emocionalnih razloga manje verovatno vide korist.

Upravo zbog toga, naučnici su zaključili da doktori treba da pokušaju da razumeju navike u ishrani pacijenata pre nego što prepišu lekove za mršavljenje, Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare, a prenosi Euronews.

"Osobe koje imaju izražene sklonosti ka emocionalnoj ishrani mogu zahtevati dodatnu bihejvioralnu ili psihološku podršku", rekao je jedan od autora studije i klinički predavač.

Tokom godine, naučni tim je prikupio podatke o ishrani učesnika, krvnim pokazateljima, telesnoj težini. Takođe su ispitivali odnos učesnika prema hrani, što im je omogućilo da identifikuju tri različita obrasca ishrane: jedu kako bi upravljali negativnim emocijama, jedu zato što hrana izgleda ukusno, a ne zbog gladi, i kontrolišu ishranu kako bi snimili težinu, što ponekad vodi poremećajima u ishrani.

Većina učesnika izgubila je značajnu količinu težine i primetila poboljšanje nivoa holesterola tokom prve godine uzimanja GLP-1 lekova, ali su postojale razlike u zavisnosti od navika u ishrani.

Na tromesečnom pregledu, ljudi su češće kontrolisali svoju ishranu i manje jeli zbog primamljivog izgleda hrane ili kao način upravljanja emocijama. Međutim, nakon 12 meseci, navike emocionalne i restriktivne ishrane ponovo su se vraćale.

"Jedno moguće objašnjenje je da emocionalna ishrana više zavisi od psiholoških faktora koji možda nisu direktno obuhvaćeni terapijom GLP-1 receptorskim agonistima", naglašavaju.

Takođe, osobe koje su imale sklonost da se prejedaju jer hrana izgleda ukusno zabeležile najstabilniji gubitak težine i bolji nivo šećera u krvi do kraja godine. Navedeno je da bi bilo potrebno sprovesti studije sa većim brojem učesnika kako bi se potvrdila veza između navika u ishrani i uspešnosti lekova za mršavljenje.

"Iako naša studija sugeriše moguću vezu između ishrane i odgovora na terapiju GLP-1 receptorskim agonistima, ovi nalazi su i dalje preliminarni. Potrebni su dodatni dokazi pre nego što se ovi nalazi mogu primeniti u kliničkoj praksi", istakli su.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()